Sigurno vam se desilo da vam punjene paprike, omiljeno jelo mnogih, nisu uspele ili nisu bile sočne i ukusne kao obično? Saznajte u čemu možda grešite i kako to ubuduće da ispravite...
Kupujete pogrešnu vrstu paprike
Najbolje paprike za punjenje su babure. Naravno, možete pokušati i sa šiljama i drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Birate pogrešno meso
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka.
Čista junetina najčešće je previše suva, pa se koristi u kombinaciji sa svinjetinom. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. Neki kuvari u meso dodaju i sitno seckanu slaninu, tako su paprike mnogo ukusnije i sočnije.
Paprike ne punite do vrha
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikad do vrha. Tokom kuvanja pirinač će nabubriti, pa smesa može da ispadne, a paprike popucaju. Papriku možete zatvoriti kolutom paradajza ili krompira, da smesa iz nje ne bi izašla napolje.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako tome dodate i masnoću i mnogo zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu više. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno i malo aleve paprike razmućene u vodi, kojima se takođe može zgusnuti jelo.
Pogrešno spremate pirinač
Ako prekuvate pirinač, rezultat neće biti baš najbolji. Zato je u smesu s mesom najbolje dodati sirov (nekuvan).