Sušene paprike su jedno od najdragocenijih blaga balkanske kuhinje, a način na koji ih pripremaju makedonske domaćice prava je umetnost. Ovaj starinski recept, prenošen s kolena na koleno, spaja jednostavne sastojke u bogat i aromatičan obrok koji greje dušu i mami osmeh.

Najbolji makedonski recept za sušene punjene paprike

Sastojci (za 6 osoba):

  • 12 sušenih crvenih paprika (najčešće se koristi "kurtovska kapija" ili slične mesnate)
  • 1 šolja pirinča (oko 200 g)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 300 g mlevenog mesa (mešano ili samo juneće)
  • 1 velika šargarepa (rendana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • So i biber po ukusu
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika paradajz-pirea ili ajvara
  • Voda ili domaći bujon za dolivanje
screenshot-20241031-154341.jpg
Foto: Printskrin@Recepti.com/YouTube


Priprema paprika:

Sušene paprike potopite u toplu vodu 20–30 minuta dok ne omekšaju, pa ih pažljivo očistite od peteljki i semenki.

Fil:

Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i mleveno meso.

Dinstajte dok meso ne pobeli, zatim dodajte opran pirinač, tucanu papriku, mlevenu crvenu papriku, seckani peršun, so i biber.

Dinstajte još 5 minuta uz stalno mešanje, pa sklonite sa vatre da se malo prohladi.

Punjenje paprika:

Pažljivo punite svaku papriku do 3/4 (jer će pirinač da nabubri). Otvore možete zatvoriti malim parčićima paradajza ili krajevima paprika.

posne-paprike.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Ređanje i zaprška:

Poređajte punjene paprike uspravno u dublju šerpu.

U posebnoj šerpici zagrejte malo ulja, dodajte brašno i kratko propržite, pa umešajte paradajz-pire ili ajvar i nalijte sa oko 500 ml vode ili bujona.

Prelijte time paprike.

Kuvanje:

Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, dok pirinač i paprika ne omekšaju. Možete ih zapeći i u rerni još 15 minuta za dodatnu aromu.

Posluženje:
Tradicionalno se služe uz krišku hleba i kašiku pavlake ili domaćeg kiselog mleka. Savršeno jelo za svaku priliku koje vraća mirise domaće kuhinje i detinjstva.