Potrebno je:

  • 6 velikih rog (ajvarskih) paprika
  • 900 g mlevenog mesa mešanog
  • 225 g pirinča dugog zrna
  • 2 srednje glavice luka 
  • 3 šargarepe
  • 1 srednji krumpir
  • so
  • biber
  • ulje
  • začinska paprika

Za sos:

  • 2 paradajza
  • maslac
  • 1 kašika brašna
  • oko 300 do 400 ml vode
  • začinska paprika
  • so
punjene-paprike.jpg
Foto: Printscreen/youtube/moja šerpica

Priprema: Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk. Nakon nekoliko minuta dodajte sitno seckanu šargarepu, dodajte so i biber, pa pržite još 5 minuta. Zatim dodajte mleveno meso i pržite oko 10 minuta. Dodajte pirinač, so, biber i papriku pa dinstaje još desetak minuta.

Paprike pripremite tako da isečete krug oko peteljke. Kroz taj otvor izvadite semenke i napunite papriku do vrha. Otvor paprike zatvorite tankom kriškom krompira, dovoljno širokom da ga prekriva, ali tankom kako bi bila savitljiva, i fiksirajte je poput čepa.

Paprike posložite u dublji sud za pečenje, tako da stoje komotno i da ima malo razmaka između njih. Kad na maslacu prepržite paradajz, dodajte mu papriku i brašno i so pa pržite još malo, a zatim dodajte vodu i time prelijte paprike. 

Pecite u rerni oko sat vremena na umerenoj temperaturi.