Farbanje jaja je nezaobilazni običaj uoči Uskrsa, kojem se raduju kako mališani, tako i odrasli. Pre su ih naše bake farbale uglavnom samo u crvenu boju, koja simbolizje nevino prolivenu Isusovu krv, ali danas postoje razne tehnike, te se domaćice trude da svake godine budu sve lepše ukrašena.
Međutim, dobro je izbegavati veštačke boje, zato vam otrkivamo potpuno prirodan način koji su žene koristile još pre 50 godina, a potreban vam je samo - sok od višanja!
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se domaćim sokom od višanja. Stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
Još neke metode farbanja jaja na prirodan način:
- Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.
- Sok od cvekle
Sok od cvekle sipajte u šerpu, dodajte malo soli i sirćeta, te lagano stavite uskršanja jaja da se kuvaju. Ukoliko želite intenzivniju boju, ostavite duže da stoje u vrelom soku i obrnuto.