Poslastica uz koju su odrastale sve generacije: Šnenokle po receptu naših baka

Stare dobre šnenokle – dečija radost

Recepti
Autor:
Poslastica uz koju su odrastale sve generacije: Šnenokle po receptu naših baka
Foto: preentscreen/Youtube

Na prostorima Balkana ne postoji osoba koja bar u detinjstvu nije uživala u šnenoklama, starinskoj poslastici koja se ponegde priprema sa keksom, ponegde sa voćem, a u izvornoj verziji samo sa kremom od jaja, šećera, mleka, brašna i vanilin-šećera.

Iako ovaj slatkiš potiče iz Francuske, odlično je primljen i kod nas, tim pre što se brzo priprema, izvanrednog je ukusa i finansijski je pristupačan.

Šnenokle
foto: printscreen/youtube/Home Made Recipes

S godinama, recept za šnenokle doživljavao je brojne modifikacije, a mi vas podsećamo na recept koji su pravile naše bake - od pet osnovnih sastojaka.

Sastojci:

  • litar mleka
  • 5 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • kesica vanilin šećera

Priprema:

Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane.

U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da struji, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem.

Šnenokle
foto: Printscreen Jutjub/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem.

Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.

Za one koji vole malo kaloričnije slatkiše, pre nego što spustite knedlice od belanaca u posude dodajte izlomljen keks po želji, a onda preko knedlica sipajte žuti krem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs