Recept za domaći sirup od aronije: Pravi se bez trunke šećera, gust je i preukusan, svi će da vam traže recept

Aronija ima mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma

Recepti
Autor:
Recept za domaći sirup od aronije: Pravi se bez trunke šećera, gust je i preukusan, svi će da vam traže recept
Foto: Profimedia

Aronija je biljka koja se lako gaji, nema prirodnih neprijatelja i zato je cenjena kao i organsko voće, naročito ako u njenoj blizini nema nikakvih zagađivača. Bogata je vitaminom C i E, ali sadrži i vitamine iz B grupe, dok od minerala ima kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, fosfor i cink.

Mnogo je lekovitih vrednosti ove biljke, ali i mogućnosti njene prerade. Svakako jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih metoda na koji se ova biljka može preraditi je sirup od aronije.

Sok od aronije, Aronija
foto: Profimedia

Domaći sirup od aronije

Klasični recept se uvek ispostavi da odgovara svim ukusima, a kasnije možete da dodajete začine po svom ukusu i eksperimentišete. Donosimo vam starinski recept za brz i jednostavan sirup od aronije, a od količine sastojaka dobićete oko 1,75 l sirupa.

Sastojci

  • 2 kg aronije
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema

U veću posudu stavite šećer i voduda provri. Dodajte očišćene i oprane i bobice aronije, pustite da provri, a zatim ih štapnim mikserom utisnite da bobice puste sok.

Kuvajte samo minut-dva, sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu smešu procedite kroz cediljku, po potrebi nekoliko puta i ostavite da se voće ocedi iz vode. Kada svo voće procedite, još jednom protisnite kroz cediljku na koju stavite čistu gazu ili filter za kafu i sipajte nazad u šerpu i ostavite da se kuva 10 minuta.

Bobice koje su ostale nakon ceđenja soka ne bacajte, od njih možete da napravite džem. Tegle pre upotrebe dobro sterilišite, pa u njih stavite sok, dobro zatvorite i spremite na hladnom mesto.

Aronija
foto: Thinkstock

Sok od aronije bez šećera

Sledi još zdraviji način da napravite sirup od aronije, bez šećera. Ovim receptom u koji ne ide šećer dobićete 1 l sirupa od aronije.

Sastojci

  • 300 g bobica aronije
  • 750 ml vode

Priprema

Aroniju stavite u blender i sipajte vodu, pa sve dobro izmiksajte dok ne ostane nijedan komadić voća.Smešu sipajte u šerpu i kada provri, malo smanjite vatru i kuvajte 5 minuta. Procedite sirup kroz cediljku.

Po želji možete da stavite zaslađivač u sirup (med ili javorov sirup), ali možete i bez njega.

Sirup sipajte u flaše i čuvajte na hladnom mestu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs