Smokve imaju još mnoga lekovita svojstva i zato iskoristite sezonu ovog voća da ga konzumirate u svežem stanju ali i da pripremite ovo ukusno slatko.

Dosta domaćica se opredeljuje da to bude slatko od šljiva, višanja i slično, ali kada jednom napravite slatko od smokava, verujte da će vam se toliko dopasti da ćete ga svake godine spremati.

img-8236.jpg
Foto: Bakina kuhinja

SASTOJCI:

  • 1 kg smokvi
  • 1 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun
  • po želji vanilin šećer

PRIPREMA:

Ovo je osnovna srazmera, ukoliko radite sa većom količinom voća 2,3 ili 4 kg koristite što veću šerpu da vam se smokve ne bi raspale. U većoj šerpi ćete brže i lakše skuvati slatko.

Napomena: Slatko od neljuštenih smokava nikako ne treba kuvati dugo jer se za gotovo 24h ušećeri, zato se kuva tako da bude malko ređe.

Zaboravljena zimnica naših baka kojom ćete oduševiti svoje ukućane.