Ovu pitu u Bosni i Hercegovini svi obožavaju, kažu da cela kuća miriše na nju kad se napravi. Slična je proji, samo se umesto kukuruznog koristi pšenično brašno. Često se jede sa jogurtom, ali može i bez jer je svakako ukusna i sočna.

Mekana je kao pamuk, testo je takvo da diše.

20240612-10-36-40uvek-hitbosanska-razljevusa--srpska-izlivena-pita-sa-sirom-od-psenicnog-brasna..jpg
Foto: preentscreen/Youtube

Sastojci:

  • 3-4 jaja
  • 50 ml ulja
  • 4 kašike pavlake
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 3 čaše (200 ml) brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g sira
  • 100 g putera ili 1 kašika masti

Priprema:

Umutiti jaja, pa im dodati ulje, mleko i vodu i sve lepo sjediniti. Zatim dodati pavlaku (može i kajmak) i mutiti dok se ne sjedini. Dodati brašno i prašak za pecivo i lagano mutiti, da se dobije glatka smesa, pa dodati izmrvljeni sir, te lagano promešati.

U tepsiju staviti maslac ili mast, pa ostaviti da se rastopi, a zatim izliti smesu u tepsiju. Peći oko pola sata, na 200 stepeni. Iseći na kocke i servirati po želji.

Kada vam na um padne pita, često od nje odustanete jer su putrebni sati i sati za spremanje, sa razljevušom je druga priča