Čuveni francuski kuvar Pjer Erme po mnogima je nedvosmisleno najbolji poslastičar na svetu koji pravi najlepše palačinke, a trik je u tome što prvo zagreje mleko pa tek onda dodaje sve sastojke.
Tako se bolje povežu, a testo je mekano i prozračno. Palačinke možete služiti uz slatke ili slane namaze.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 50 g šećera
- 500 ml mleka
- 1 mahuna vanile
- 5 jaja
- kora četvrtine limuna
- kora narandže
- 10 ml ruma
- 100 g putera
Priprema:
Mleko zagrejte do ključanja pa dodajte struganu mahunu vanile i ostavite sa strane 30 minuta da se mleko aromatizuje. Kad se mleko ohladi, procedite ga. Za to vreme otopite puter i ostavite da se ohladi. Sitno narendajte koru limuna i narandže i dodajte šećer.
U činiju prosejte brašno, dodajte šećer i napravite udubljenje u koje ćete dodati jaja koja ste prethodno umutili s mlekom. Mutivnicom izmešajte tečne i suve sastojke dok ne dobijete glatku smesu.
Kad dobijete glatku smesu dodajte otopljeni puter i rum te ostavite da odstoji najmanje četiri sata. Zagrejte tiganj i počnite peći palačinke. Nemojte ih okretati pre nego što su na dnu potpuno pečene.
Poslužite ih uz džem, namaz ili otopljeni čokoladu, sezonsko voće ili orašaste plodove i poslužite dok su još tople.