Med od maslačka se tradicionalno sprema u Srbiji. Ono što vam treba su sveži cvetovi od maslačka, ubrani u podne, kada je sunce najjače i na nekoj livadi daleko od saobraćaja.
Naši stari su verovali da ovaj med smiruje kašalj i stvara otpornost od alergija.
Šta je potrebno:
- 200 cvetova maslačka, sveže ubranih;
- 2 limuna;
- 2 l vode;
- 2 kg šećera
Priprema: Uberite cvetove maslačka pa ih operite. Zatim ih stavite u šerpu i prelijte sa 2 litre flaširane vode. Nakon što priključa voda, ostavite da vri sve 20 mkunuta. Zatim sklonite sa ringle, procedite kroz cediljku i u proceđeni čaj dodajte 2 kg šećera i mešajte dok se šećer ne istopi. Dodajte 2 dobro oprana limuna, isečena na kriške. Vratite sve na ringlu i mešajte dok ne dobijete gustinu meda. Preručite u sterilne tegle.