Evo kako može izgledati plan 30 tradicionalnih srpskih ručkova za mesec dana:
Dan 1: Pasulj sa suvim mesom i kiselim kupusom
Sastojci:
- 500g suvog pasulja
- 200g suvog mesa (dimljena slanina ili suva rebra)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Kiseli kupus
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk i šargarepu na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte suvo meso iseckano na manje komade i kratko propržite.
Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.
Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.
Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
Servirajte pasulj sa kiselim kupusom.
Dan 2: Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom
Sastojci za ćufte:
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- So, biber, peršun po ukusu
Sastojci za paradajz sos:
- 500ml pasiranog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- So, biber, origano po ukusu
- Sastojci za pire krompir:
- 4 veće krompire
- 50g putera
- 100ml mleka
- So, biber po ukusu
Priprema:
U posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckani luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Oblikujte ćufte.
U drugoj posudi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte pasirani paradajz i začine po ukusu. Kuvajte sos na laganoj vatri oko 15-20 minuta.
U drugoj šerpi skuvajte krompir, izgnječite ga i dodajte puter, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sjedini.
U tiganju propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Poslužite ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom.
Dan 3: Gibanica sa sirom i spanaćem
Sastojci:
- 500g kora za pitu
- 500g sira
- 300g spanaća
- 4 jaja
- 200ml jogurta
- 100ml ulja
- So po ukusu
Priprema:
Spanać operite i kratko blanširajte u ključaloj vodi. Ocedite i sitno iseckajte.
Umutite jaja sa jogurtom, uljem i solju.
Umutite sir sa sitno iseckanim spanaćem.
U podmazanu tepsiju stavite koru, premažite je smesom od jaja i jogurta, pa dodajte smesu od sira i spanaća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završite sa premazom od jaja i jogurta.
Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Isecite gibanici na kocke i poslužite toplu.
Dan 4: Sarmice od kupusa punjene mesom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 2 kašike paradajz pirea
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Kisela pavlaka za posluživanje
Priprema:
Kupus blanširajte u ključaloj vodi da listovi omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohladi.
U posudi izmešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani luk i beli luk, rendanu šargarepu, paradajz pire, so, biber i suvi začin.
Na svaki list kupusa stavite malo smese od mesa i oblikujte sarmice.
Složite sarmice u dublju šerpu, prelijte vodom da prekrije sarmice i kuvajte na laganoj vatri oko 60-70 minuta.
Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom.
Dan 5: Teleća čorba sa povrćem i rezancima
Sastojci:
- 500g telećeg mesa isečenog na kockice
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 šolja rezanaca
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana.
Dodajte iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke.
Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.
Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.
Dan 6: Musaka od krompira sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 1kg krompira
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šolje mleka
- 2 kašike brašna
- 2 jaja
- 100g rendanog sira
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.
U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje.
Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.
U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa.
Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Dan 7: Paprikaš od pilećih grudi sa domaćim rezancima
Sastojci:
- 500g pilećih grudi isečenih na kockice
- 2 glavice crnog luka
- 2 paprike
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2 paradajza
- 2 šolje domaćih rezanaca
- 1 šolja supe od povrća ili pilećeg bujona
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte isečene pileće grudi i pržite dok ne postanu zlatno smeđe boje.
Dodajte iseckane paprike, šargarepu, krompir isečen na kockice i paradajz isečen na kriške.
Prelijte supom od povrća ili pilećim bujonom, začinite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte domaće rezance i kuvajte još 5-10 minuta.
Poslužite paprikaš posut svežim peršunom.
Dan 8: Punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom
Sastojci:
- 6 većih paprika
- 250g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz pirea
- So, biber, peršun po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Operite paprike, odsecite im kapice i izvadite semenke i beli deo.
U posudi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju.
Dodajte opran pirinač i kratko propržite.
Sklonite sa vatre i dodajte paradajz pire, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.
Napunite paprike ovom smesom.
Stavite punjene paprike u šerpu, prelijte ih malo vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.
Dan 9: Pohovane šnicle sa krompirom salatom
Sastojci za šnicle:
- 4 svinjske šnicle
- So, biber po ukusu
- Brašno za valjanje
- 2 jaja, umućena
- Prezle za valjanje
- Ulje za prženje
Sastojci za krompir salatu:
- 4 veća krompira, skuvana i iseckana na kockice
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
- 2 kisela jabuka, sitno iseckana
- 3 kašike majoneza
- So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Šnicle posolite i pobiberite.
Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim umućena jaja, pa u prezle.
Pržite šnicle sa obe strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Za krompir salatu, pomešajte skuvani krompir, crni luk, kisele krastavčiće, kisele jabuke, majonez, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.
Dan 10: Riblja čorba sa svežim povrćem
Sastojci:
- 500g mešane ribe (šaran, som, smuđ)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 2 čena belog luka
- So, biber, peršun po ukusu
- Limunov sok
- 1 litar riblje supe
Priprema:
Crni luk, šargarepe, krompire, paradajz i papriku iseckajte na komade.
U šerpi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja.
Dodajte iseckano povrće i dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte isečenu ribu, prelijte ribljom supom i kuvajte dok riba i povrće ne omekšaju.
Začinite solju, biberom, limunovim sokom i sitno seckanim peršunom.
Poslužite toplu riblju čorbu sa svežim hlebom.
Dan 11: Čorbast pasulj sa dimljenim rebarcima
Sastojci:
- 500g suvog pasulja
- 200g dimljenih rebara
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte dimljena rebra isečena na manje komade i kratko propržite.
Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.
Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.
Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
Poslužite čorbast pasulj topao.
Dan 12: Punjene tikvice sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 4 veće tikvice
- 300g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 1 konzerva paradajz sosa
- So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Operite tikvice i iseckajte im vrhove. Izdubite sredinu tikvica kašikom.
U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa dinstajte dok meso ne postane braon boje i pirinač ne upije tečnost.
Dodajte paradajz sos, so, biber i peršun, pa kuvajte još nekoliko minuta.
Napunite tikvice smesom od mesa i pirinča.
Stavite punjene tikvice u vatrostalnu posudu, prelijte ih malo paradajz sosa i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Poslužite punjene tikvice toplo.
Dan 13: Gulaš od junetine sa krompirom
Sastojci:
- 500g junetine (isečene na kocke)
- 4 krompira
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 lista lovora
- So, biber, paprika, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Priprema:
Isecite meso na kocke i propržite ga na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, šargarepu i papriku iseckane na kockice. Dinstajte dok povrće ne omekša.
Dodajte oljuštene i iseckane krompire, paradajz iseckan na kockice, paradajz pire, lovorov list, so, biber, papriku i suvi začin.
Dolijte vode da prekrije sve sastojke i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso i krompir ne omekšaju.
Poslužite gulaš topao.
Dan 14: Kuvani kiseli kupus sa kobasicama
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 4 kobasice
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 lista lovora
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Kiseli kupus operite i iseckajte na manje komade.
U velikoj šerpi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte kiseli kupus, šargarepu iseckanu na kolutove, lovorov list, so, biber i suvi začin.
Prelijte sve vodom da prekrije kupus i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena.
Dodajte kobasice i kuvajte još 20-30 minuta.
Poslužite kuvani kiseli kupus sa kobasicama topao.
Dan 15: Piletina sa pavlakom i pirinčem
Sastojci:
- 4 pileća bela mesa
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 2 šolje pirinča
- 2 šolje pilećeg bujona
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- So, biber, suvi začini po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte pileća bela mesa i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Dodajte sitno seckani luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne omekša.
Dodajte pavlaku za kuvanje i pileći bujon. Posolite, pobiberite i dodajte suve začine po ukusu.
Kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok se piletina ne skuva potpuno, a sos ne zgusne.
U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.
Poslužite piletinu sa sosom preko kuvanog pirinča.
Dan 16: Punjene paprike sa povrćem i pirinčem
Sastojci:
- 6 paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa, sitno iseckana
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 1 tikvica, sitno iseckana
- 1 luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 konzerva paradajz pelata
- So, biber, suvi začini po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
Operite paprike i odsecite im vrhove. Izvadite semenke i belu unutrašnjost.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.
Dodajte šargarepu, crvenu papriku i tikvicu. Dinstajte dok povrće ne omekša.
U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.
Dodajte paradajz pelat i začine po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.
Uklonite tiganj sa vatre i dodajte kuvani pirinač. Promešajte dok se sve dobro ne sjedini.
Napunite paprike smesom od povrća i pirinča.
Stavite punjene paprike u pleh, prelijte ih malo maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.
Dan 17: Prebranac sa slaninom i crnim lukom
Sastojci:
- 500g pasulja (prebranca)
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 150g slanine, iseckane na kockice
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šolje paradajz sosa
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
Skuvajte pasulj (prebranac) prema uputstvu na pakovanju.
U tiganju, propržite crni luk na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast.
Dodajte iseckanu slaninu i beli luk. Pržite dok slanina ne postane hrskava.
Dodajte kuvani pasulj i paradajz sos. Kuvajte još nekoliko minuta.
Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu.
Stavite smesu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20-30 minuta.
Dan 18: Đuveč sa pilećim belim mesom
Sastojci:
- 500g pilećih belih fileta, iseckanih na kocke
- 2 šolje pirinča
- 1 crvena paprika, iseckana na kolutove
- 1 zelena paprika, iseckana na kolutove
- 1 šargarepa, iseckana na kolutove
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šolje paradajz sosa
- So, biber, origano po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.
Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
Dodajte pileće belo meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte paprike, šargarepu i dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte paradajz sos, so, biber i origano po ukusu. Kuvajte još 10-15 minuta.
Pomešajte smesu sa skuvanim pirinčem i poslužite toplo. Uživajte u jednostavnom i ukusnom đuveču!
Dan 19: Sarma od zelja sa svinjskim mesom
Sastojci:
- 1 glavica kiselog zelja
- 500g svinjskog mesa, mlevenog
- 1 šolja pirinča
- 1 luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, rendane
- 2 kašike paradajz sosa
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Kisela pavlaka za serviranje
Uputstvo:
Kiselo zelje očistite i odvojite listove.
U tiganju, propržite luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte svinjsko meso i dinstajte dok ne postane braon.
Dodajte rendanu šargarepu, pirinač, paradajz sos, so, biber i suvi začin. Kuvajte još nekoliko minuta.
Uvijte smesu u listove kiselog zelja.
Ređajte u vatrostalnu posudu, prelijte malo vode i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta.
Poslužite uz kiselu pavlaku.
Dan 20: Pečenje sa krompirom i povrćem
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa (plećka ili but)
- 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 crvene paprike, iseckane na trake
- 1 glavica crnog luka, iseckana na kolutove
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- Maslinovo ulje
- So, biber, suvi začin po ukusu
Uputstvo:
U vatrostalnu posudu stavite komade svinjskog mesa.
Oko mesa rasporedite isečen krompir, šargarepu, papriku, crni luk i beli luk.
Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i pokapajte maslinovim uljem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 60-70 minuta ili dok meso i povrće ne budu mekani i blago zapečeni.
Dan 21: Čorba od paradajza sa rezancima
Sastojci:
- 6 paradajza, iseckanih na kockice
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 šargarepa, iseckana na kolutove
- 2 krompira, isečena na kockice
- 100g rezanaca
- Maslinovo ulje
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Peršun ili vlašac za posipanje
Uputstvo:
U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane paradajze, šargarepu i krompir. Dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte vodu ili bujon da prekrije povrće i pustite da provri.
Kuvajte dok povrće ne omekša.
Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok rezanci ne budu skuvani.
Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.
Poslužite vruće posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.
Dan 22: Pilav sa piletinom i pečurkama
Sastojci:
- 500g pilećih grudi, isečenih na kockice
- 2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 200g pečuraka, iseckanih
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 4 šolje pilećeg bujona
- Maslinovo ulje
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Peršun za posipanje
Uputstvo:
U dubljoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte pileće kockice i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Dodajte iseckane pečurke i šargarepu, dinstajte još nekoliko minuta.
Dodajte oprani pirinač i promešajte.
Dodajte pileći bujon i pustite da provri.
Smanjite temperaturu i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i ne bude skuvan.
Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.
Poslužite toplo, posuto iseckanim peršunom.
Dan 23: Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 4 patlidžana
- 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 šargarepa, rendana
- 2 kašike paradajz sosa
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
- Narendani kačkavalj za posipanje
Uputstvo:
Isecite patlidžane na pola po dužini i izdubite ih kašikom, ostavljajući oko 1 cm mesa sa strane.
U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.
Napunite izdubljene patlidžane smesom od mlevenog mesa.
Stavite punjene patlidžane u pleh, pospite narendanim kačkavaljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta.
Dan 24: Pasulj sa dimljenim mesom i ljutom paprikom
Sastojci:
- 500g pasulja (boranija)
- 200g dimljenog mesa (slanina ili suva rebra)
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 krompira, isečena na kockice
- 1 ljuta paprika, iseckana na kolutove
- 2 kašike paradajz sosa
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
Pasulj potopite u vodi preko noći ili ga kuvajte u ekspres loncu.
U velikoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte dimljeno meso, šargarepu, krompir, ljutu papriku i kuvajte još nekoliko minuta.
Dodajte kuvani pasulj, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu.
Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta.
Dan 25: Teleća čorba sa povrćem
Sastojci:
- 500g telećeg mesa, isečenog na kockice
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 krompira, isečena na kockice
- 100g rezanaca
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- Maslinovo ulje
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Peršun ili vlašac za posipanje
Uputstvo:
U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte isečeno teleće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte šargarepu, krompir i dinstajte još nekoliko minuta.
Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok ne budu skuvani.
Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.
Poslužite vruće, posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.
Dan 26: Pohovani karfiol sa tartar sosom
Sastojci:
- 1 glavica karfiola, razdvojena na cvetove
- 2 jaja, umućena
- 1 šolja brašna
- 1 šolja prezli
- Ulje za prženje
- Za tartar sos:
- 1 šolja majoneza
- 2 kašike sitno seckanih kiselih krastavčića
- 1 kašika sitno seckanog crnog luka
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- Sok od 1 limuna
- So, biber po ukusu
Uputstvo:
Karfiol skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne previše.
U jednoj posudi pripremite umućena jaja, u drugoj stavite brašno, a u trećoj prezle.
Svaki cvet karfiola uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite pohovani karfiol dok ne postane zlatno smeđ.
Za tartar sos, pomešajte sve sastojke i dobro promešajte.
Poslužite pohovani karfiol sa tartar sosom.
Dan 27: Gulaš od jagnjetine sa krompirom
Sastojci:
- 500g jagnjećeg mesa, isečenog na kockice
- 4 krompira, isečena na kockice
- 2 glavice crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 paradajza, isečena na kockice
- 2 kašike paradajz sosa
- 2 šolje goveđeg bujona
- 2 lovorova lista
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte isečeno jagnjeće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte šargarepu, krompir, paradajz, paradajz sos, lovorov list, so, biber i suvi začin po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta.
Nalijte goveđi bujon i pustite da provri.
Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju i dok gulaš ne dobije gustu teksturu.
Poslužite toplo, po želji posipano seckanim peršunom.
Dan 28: Pita sa sirom i blitvom
Sastojci:
- 500g kora za pitu
- 300g sira, rendanog (može feta, sirni namaz ili drugi omiljeni sir)
- 300g blitve, iseckane
- 4 jaja
- 200ml jogurta
- 100ml ulja
- So, biber po ukusu
Uputstvo:
U posudi, umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.
Dodajte rendani sir i iseckanu blitvu. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ponovo promešajte.
U podmazan pleh stavite jedan red kora, premažite smesom od sira i blitve, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Završite sa jednim slojem kora.
Presecite gibanici na rombove ili kvadrate, pa je stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Dan 29: Musaka od tikvica sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 4-5 srednjih tikvica, isečenih na kolutove
- 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 šargarepe, rendane
- 2 kašike paradajz sosa
- 2 šolje rendanog kačkavalja
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.
U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte red tikvica, pa preko toga smesu od mesa, pa opet red tikvica i tako redom.
Poslednji sloj neka bude od tikvica.
Pospite rendanim kačkavaljem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, ili dok musaka ne bude lepo zapečena i tikvice ne omekšaju.
Dan 30: Punjene paprike sa ajvarom i pavlakom
Sastojci:
- 6 paprika (bilo koje boje)
- 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 kašike ajvara
- 200ml pavlake za kuvanje
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Maslinovo ulje
Uputstvo:
Operite paprike, odsecite vrhove i očistite ih od semenki.
Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.
U tiganju, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Dodajte kuvani pirinač, ajvar, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.
Napunite paprike smesom od mesa i pirinča.
Stavite punjene paprike u pleh, prelijte pavlakom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta. Poslužite toplo.
Ovaj plan obroka nudi raznovrsne i tradicionalne srpske specijalitete koji će zadovoljiti ukus svih članova porodice tokom meseca dana. Uživajte u pripremi i obroku!