Evo kako može izgledati plan 30 tradicionalnih srpskih ručkova za mesec dana:

Dan 1: Pasulj sa suvim mesom i kiselim kupusom

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g suvog mesa (dimljena slanina ili suva rebra)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kiseli kupus
pasulj.jpg
Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk i šargarepu na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte suvo meso iseckano na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Servirajte pasulj sa kiselim kupusom.

Dan 2: Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom

Sastojci za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • So, biber, peršun po ukusu

Sastojci za paradajz sos:

  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, origano po ukusu
  • Sastojci za pire krompir:
  • 4 veće krompire
  • 50g putera
  • 100ml mleka
  • So, biber po ukusu
cufteee.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Cookist Wowž

Priprema:

U posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckani luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Oblikujte ćufte.

U drugoj posudi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte pasirani paradajz i začine po ukusu. Kuvajte sos na laganoj vatri oko 15-20 minuta.

U drugoj šerpi skuvajte krompir, izgnječite ga i dodajte puter, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sjedini.

U tiganju propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Poslužite ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom.

Dan 3: Gibanica sa sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 500g sira
  • 300g spanaća
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • 100ml ulja
  • So po ukusu

Priprema:

Spanać operite i kratko blanširajte u ključaloj vodi. Ocedite i sitno iseckajte.

Umutite jaja sa jogurtom, uljem i solju.

Umutite sir sa sitno iseckanim spanaćem.

U podmazanu tepsiju stavite koru, premažite je smesom od jaja i jogurta, pa dodajte smesu od sira i spanaća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završite sa premazom od jaja i jogurta.

Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Isecite gibanici na kocke i poslužite toplu.

Dan 4: Sarmice od kupusa punjene mesom

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kisela pavlaka za posluživanje
sarma.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

Kupus blanširajte u ključaloj vodi da listovi omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohladi.

U posudi izmešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani luk i beli luk, rendanu šargarepu, paradajz pire, so, biber i suvi začin.

Na svaki list kupusa stavite malo smese od mesa i oblikujte sarmice.

Složite sarmice u dublju šerpu, prelijte vodom da prekrije sarmice i kuvajte na laganoj vatri oko 60-70 minuta.

Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom.

Dan 5: Teleća čorba sa povrćem i rezancima

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja rezanaca
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje
teleca-corba.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana.

Dodajte iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke.

Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.

Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.

Dan 6: Musaka od krompira sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 1kg krompira
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 100g rendanog sira
  • So, biber, suvi začin po ukusu
rucak.jpg
Foto: Pritnscreen/youtube

Priprema:

Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje.

Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.

U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa.

Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Dan 7: Paprikaš od pilećih grudi sa domaćim rezancima

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi isečenih na kockice
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 paradajza
  • 2 šolje domaćih rezanaca
  • 1 šolja supe od povrća ili pilećeg bujona
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje
profimedia0314988577.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte isečene pileće grudi i pržite dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Dodajte iseckane paprike, šargarepu, krompir isečen na kockice i paradajz isečen na kriške.

Prelijte supom od povrća ili pilećim bujonom, začinite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte domaće rezance i kuvajte još 5-10 minuta.

Poslužite paprikaš posut svežim peršunom.

Dan 8: Punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom

Sastojci:

  • 6 većih paprika
  • 250g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Ulje za prženje
punjene-paprike2.jpg
Foto: Printscreen/youtube/moja šerpica

Priprema:

Operite paprike, odsecite im kapice i izvadite semenke i beli deo.

U posudi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju.

Dodajte opran pirinač i kratko propržite.

Sklonite sa vatre i dodajte paradajz pire, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Napunite paprike ovom smesom.

Stavite punjene paprike u šerpu, prelijte ih malo vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.

Dan 9: Pohovane šnicle sa krompirom salatom

Sastojci za šnicle:

  • 4 svinjske šnicle
  • So, biber po ukusu
  • Brašno za valjanje
  • 2 jaja, umućena
  • Prezle za valjanje
  • Ulje za prženje
pohovane-snicle.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci za krompir salatu:

  • 4 veća krompira, skuvana i iseckana na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
  • 2 kisela jabuka, sitno iseckana
  • 3 kašike majoneza
  • So, biber, peršun po ukusu
shutterstock-67387612.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Šnicle posolite i pobiberite.

Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim umućena jaja, pa u prezle.

Pržite šnicle sa obe strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Za krompir salatu, pomešajte skuvani krompir, crni luk, kisele krastavčiće, kisele jabuke, majonez, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Dan 10: Riblja čorba sa svežim povrćem

Sastojci:

  • 500g mešane ribe (šaran, som, smuđ)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Limunov sok
  • 1 litar riblje supe
shutterstock-546639520.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Crni luk, šargarepe, krompire, paradajz i papriku iseckajte na komade.

U šerpi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja.

Dodajte iseckano povrće i dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte isečenu ribu, prelijte ribljom supom i kuvajte dok riba i povrće ne omekšaju.

Začinite solju, biberom, limunovim sokom i sitno seckanim peršunom.

Poslužite toplu riblju čorbu sa svežim hlebom.

Dan 11: Čorbast pasulj sa dimljenim rebarcima

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g dimljenih rebara
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
20191123-132210.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte dimljena rebra isečena na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Poslužite čorbast pasulj topao.

Dan 12: Punjene tikvice sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4 veće tikvice
  • 300g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 konzerva paradajz sosa
  • So, biber, peršun po ukusu
shutterstock-1122332378.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Operite tikvice i iseckajte im vrhove. Izdubite sredinu tikvica kašikom.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa dinstajte dok meso ne postane braon boje i pirinač ne upije tečnost.

Dodajte paradajz sos, so, biber i peršun, pa kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite tikvice smesom od mesa i pirinča.

Stavite punjene tikvice u vatrostalnu posudu, prelijte ih malo paradajz sosa i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Poslužite punjene tikvice toplo.

Dan 13: Gulaš od junetine sa krompirom

Sastojci:

  • 500g junetine (isečene na kocke)
  • 4 krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 lista lovora
  • So, biber, paprika, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
jagnjeci-gulas.jpg
Foto: Thinkstock

Priprema:

Isecite meso na kocke i propržite ga na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, šargarepu i papriku iseckane na kockice. Dinstajte dok povrće ne omekša.

Dodajte oljuštene i iseckane krompire, paradajz iseckan na kockice, paradajz pire, lovorov list, so, biber, papriku i suvi začin.

Dolijte vode da prekrije sve sastojke i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso i krompir ne omekšaju.

Poslužite gulaš topao.

Dan 14: Kuvani kiseli kupus sa kobasicama

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 4 kobasice
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
kupus.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Kiseli kupus operite i iseckajte na manje komade.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte kiseli kupus, šargarepu iseckanu na kolutove, lovorov list, so, biber i suvi začin.

Prelijte sve vodom da prekrije kupus i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena.

Dodajte kobasice i kuvajte još 20-30 minuta.

Poslužite kuvani kiseli kupus sa kobasicama topao.

Dan 15: Piletina sa pavlakom i pirinčem

Sastojci:

  • 4 pileća bela mesa
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 2 šolje pirinča
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • So, biber, suvi začini po ukusu
  • Maslinovo ulje
profimedia0386313554.jpg
Foto: Profimedia

Uputstvo:

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte pileća bela mesa i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Dodajte sitno seckani luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne omekša.

Dodajte pavlaku za kuvanje i pileći bujon. Posolite, pobiberite i dodajte suve začine po ukusu.

Kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok se piletina ne skuva potpuno, a sos ne zgusne.

U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Poslužite piletinu sa sosom preko kuvanog pirinča.

Dan 16: Punjene paprike sa povrćem i pirinčem

Sastojci:

  • 6 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šargarepa, sitno iseckana
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 tikvica, sitno iseckana
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • So, biber, suvi začini po ukusu
  • Maslinovo ulje
img-20160630-123030.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Uputstvo:

Operite paprike i odsecite im vrhove. Izvadite semenke i belu unutrašnjost.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.

Dodajte šargarepu, crvenu papriku i tikvicu. Dinstajte dok povrće ne omekša.

U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Dodajte paradajz pelat i začine po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Uklonite tiganj sa vatre i dodajte kuvani pirinač. Promešajte dok se sve dobro ne sjedini.

Napunite paprike smesom od povrća i pirinča.

Stavite punjene paprike u pleh, prelijte ih malo maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.

Dan 17: Prebranac sa slaninom i crnim lukom

Sastojci:

  • 500g pasulja (prebranca)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 150g slanine, iseckane na kockice
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šolje paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
pasulj-prebranac.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

Skuvajte pasulj (prebranac) prema uputstvu na pakovanju.

U tiganju, propržite crni luk na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast.

Dodajte iseckanu slaninu i beli luk. Pržite dok slanina ne postane hrskava.

Dodajte kuvani pasulj i paradajz sos. Kuvajte još nekoliko minuta.

Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu.

Stavite smesu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20-30 minuta.

Dan 18: Đuveč sa pilećim belim mesom

Sastojci:

  • 500g pilećih belih fileta, iseckanih na kocke
  • 2 šolje pirinča
  • 1 crvena paprika, iseckana na kolutove
  • 1 zelena paprika, iseckana na kolutove
  • 1 šargarepa, iseckana na kolutove
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šolje paradajz sosa
  • So, biber, origano po ukusu
  • Maslinovo ulje
djuvec.jpg
Foto: Kurir TV

Uputstvo:

Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.

Dodajte pileće belo meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte paprike, šargarepu i dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte paradajz sos, so, biber i origano po ukusu. Kuvajte još 10-15 minuta.

Pomešajte smesu sa skuvanim pirinčem i poslužite toplo. Uživajte u jednostavnom i ukusnom đuveču!

Dan 19: Sarma od zelja sa svinjskim mesom

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog zelja
  • 500g svinjskog mesa, mlevenog
  • 1 šolja pirinča
  • 1 luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, rendane
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kisela pavlaka za serviranje
shutterstock-1503512639.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

Kiselo zelje očistite i odvojite listove.

U tiganju, propržite luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte svinjsko meso i dinstajte dok ne postane braon.

Dodajte rendanu šargarepu, pirinač, paradajz sos, so, biber i suvi začin. Kuvajte još nekoliko minuta.

Uvijte smesu u listove kiselog zelja.

Ređajte u vatrostalnu posudu, prelijte malo vode i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta.

Poslužite uz kiselu pavlaku.

Dan 20: Pečenje sa krompirom i povrćem

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (plećka ili but)
  • 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 crvene paprike, iseckane na trake
  • 1 glavica crnog luka, iseckana na kolutove
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
pecenje.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

U vatrostalnu posudu stavite komade svinjskog mesa.

Oko mesa rasporedite isečen krompir, šargarepu, papriku, crni luk i beli luk.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i pokapajte maslinovim uljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 60-70 minuta ili dok meso i povrće ne budu mekani i blago zapečeni.

Dan 21: Čorba od paradajza sa rezancima

Sastojci:

  • 6 paradajza, iseckanih na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, iseckana na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 100g rezanaca
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun ili vlašac za posipanje
profimedia0169237791.jpg
Foto: Profimedia

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane paradajze, šargarepu i krompir. Dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte vodu ili bujon da prekrije povrće i pustite da provri.

Kuvajte dok povrće ne omekša.

Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok rezanci ne budu skuvani.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite vruće posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.

Dan 22: Pilav sa piletinom i pečurkama

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi, isečenih na kockice
  • 2 šolje pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200g pečuraka, iseckanih
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun za posipanje
shutterstock-136767950.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

U dubljoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte pileće kockice i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Dodajte iseckane pečurke i šargarepu, dinstajte još nekoliko minuta.

Dodajte oprani pirinač i promešajte.

Dodajte pileći bujon i pustite da provri.

Smanjite temperaturu i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i ne bude skuvan.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite toplo, posuto iseckanim peršunom.

Dan 23: Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4 patlidžana
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, rendana
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Narendani kačkavalj za posipanje
img-20210323-1530142.jpg
Foto: IGY THE COOK

Uputstvo:

Isecite patlidžane na pola po dužini i izdubite ih kašikom, ostavljajući oko 1 cm mesa sa strane.

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite izdubljene patlidžane smesom od mlevenog mesa.

Stavite punjene patlidžane u pleh, pospite narendanim kačkavaljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta.

Dan 24: Pasulj sa dimljenim mesom i ljutom paprikom

Sastojci:

  • 500g pasulja (boranija)
  • 200g dimljenog mesa (slanina ili suva rebra)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 1 ljuta paprika, iseckana na kolutove
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje

Uputstvo:

Pasulj potopite u vodi preko noći ili ga kuvajte u ekspres loncu.

U velikoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte dimljeno meso, šargarepu, krompir, ljutu papriku i kuvajte još nekoliko minuta.

Dodajte kuvani pasulj, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu.

Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta.

Dan 25: Teleća čorba sa povrćem

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa, isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 100g rezanaca
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun ili vlašac za posipanje
shutterstock-378437188.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte isečeno teleće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte šargarepu, krompir i dinstajte još nekoliko minuta.

Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok ne budu skuvani.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite vruće, posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.

Dan 26: Pohovani karfiol sa tartar sosom

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola, razdvojena na cvetove
  • 2 jaja, umućena
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja prezli
  • Ulje za prženje
  • Za tartar sos:
  • 1 šolja majoneza
  • 2 kašike sitno seckanih kiselih krastavčića
  • 1 kašika sitno seckanog crnog luka
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • Sok od 1 limuna
  • So, biber po ukusu
shutterstock-339847406.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

Karfiol skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne previše.

U jednoj posudi pripremite umućena jaja, u drugoj stavite brašno, a u trećoj prezle.

Svaki cvet karfiola uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite pohovani karfiol dok ne postane zlatno smeđ.

Za tartar sos, pomešajte sve sastojke i dobro promešajte.

Poslužite pohovani karfiol sa tartar sosom.

Dan 27: Gulaš od jagnjetine sa krompirom

Sastojci:

  • 500g jagnjećeg mesa, isečenog na kockice
  • 4 krompira, isečena na kockice
  • 2 glavice crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 paradajza, isečena na kockice
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 2 lovorova lista
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
jagnjeci-gulas.jpg
Foto: Thinkstock

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte isečeno jagnjeće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte šargarepu, krompir, paradajz, paradajz sos, lovorov list, so, biber i suvi začin po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta.

Nalijte goveđi bujon i pustite da provri.

Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju i dok gulaš ne dobije gustu teksturu.

Poslužite toplo, po želji posipano seckanim peršunom.

Dan 28: Pita sa sirom i blitvom

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 300g sira, rendanog (može feta, sirni namaz ili drugi omiljeni sir)
  • 300g blitve, iseckane
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • 100ml ulja
  • So, biber po ukusu
pita.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstvo:

U posudi, umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.

Dodajte rendani sir i iseckanu blitvu. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ponovo promešajte.

U podmazan pleh stavite jedan red kora, premažite smesom od sira i blitve, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Završite sa jednim slojem kora.

Presecite gibanici na rombove ili kvadrate, pa je stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Dan 29: Musaka od tikvica sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4-5 srednjih tikvica, isečenih na kolutove
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, rendane
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 šolje rendanog kačkavalja
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
tikvice.jpg
Foto: Tripod production

Uputstvo:

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte red tikvica, pa preko toga smesu od mesa, pa opet red tikvica i tako redom.

Poslednji sloj neka bude od tikvica.

Pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, ili dok musaka ne bude lepo zapečena i tikvice ne omekšaju.

Dan 30: Punjene paprike sa ajvarom i pavlakom

Sastojci:

  • 6 paprika (bilo koje boje)
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike ajvara
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje

Uputstvo:

Operite paprike, odsecite vrhove i očistite ih od semenki.

Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte kuvani pirinač, ajvar, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite paprike smesom od mesa i pirinča.

Stavite punjene paprike u pleh, prelijte pavlakom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta. Poslužite toplo.

Ovaj plan obroka nudi raznovrsne i tradicionalne srpske specijalitete koji će zadovoljiti ukus svih članova porodice tokom meseca dana. Uživajte u pripremi i obroku!

14:48
POPODNEVNI DNEVNIK 17.02.2024 Izvor: Kurir TV

Znamo da je najteže osmisliti jelovnik za mesec dana ispred nas, stoga vam donosimo 30 ideja za domaćinski ručak