Verovatno najznačajniji deo svake kuhinje su jela koja se pripremaju brzo i jednostavno, koristeći samo nekoliko sastojaka. U ovom tekstu, istražićemo deset tradicionalnih srpskih ručkova koji se prave od svega tri osnovna sastojka.
Pasulj sa slaninom i crnim lukom
Pasulj, slanina i crni luk čine savršenu kombinaciju za ovaj srpski klasik. Kuva se dok pasulj ne omekša, a slanina i crni luk mu daju bogat i srdačan ukus.
![Prebranac, pasulj](/data/images/2022/12/09/15/306703_prebranac_ff.jpg?ver=1701681146)
Gibanica sa sirom i jajima
Jufka, sir i jaja čine osnovu ove sočne i ukusne pite. Jednostavno se priprema, a rezultat je jelo koje se često nalazi na trpezi tokom raznih proslava.
![Pita, Gibanica](/data/images/2016/01/28/11/78794_gibanica_ff.jpg?ver=1701681252)
Proja sa kajmakom
Kukuruzno brašno, kajmak i so čine proju, popularno jelo koje se peče u rerni. Savršeno se slaže sa kiselim mlekom i često se konzumira u ruralnim delovima Srbije.
![proja sa sirom](/data/images/2023/05/31/18/325555_proja-sa-sirom_ff.jpg?ver=1701681292)
Paprikaš sa piletinom i paprikom
Piletina, crvena paprika i crni luk osnova su ovog jednostavnog, ali ukusnog jela. Paprikaš se obično služi uz kuvani pirinač ili domaći hleb.
![Paprikaš, Sremska Tava](/data/images/2017/05/17/12/117457_sremska-tava_ff.jpg?ver=1701681320)
Čorba sa tikvicama
Tikvica, voda i krompir čine ovu tradicionalnu čorbu koja se često priprema tokom postova. Jednostavna, ali puna ukusa, ova čorba pruža osećaj topline i zadovoljstva.
![čorba sa tikvicama](/data/images/2020/06/20/10/221425_img-7393_ff.jpg?ver=1701681352)
Pohovana piletina sa susamom
Piletina, jaja i susam koriste se za pripremu ovog hrskavog i ukusnog jela. Pohovana piletina sa susamom često se poslužuje sa sezonskim povrćem ili krompirom.
![Pohovana Piletina](/data/images/2019/09/04/12/198233_shutterstock-1045713400_ff.jpg?ver=1701681396)
Šopska salata sa paradajzom i krastavcem
Paradajz, krastavac i feta sir čine osnovu ove osvežavajuće salate koja se često konzumira tokom letnjih meseci. Jednostavna za pripremu, ova salata je bogata ukusima i bojama.
![Šopska salata](/data/images/2021/08/03/17/255409_shutterstock-1565926936_ff.jpg?ver=1701681411)
Jogurt supa sa krastavcem i belim lukom
Jogurt, krastavac i beli luk koriste se za pripremu ove hladne supe koja je idealna za vrele letnje dane. Lagana i osvežavajuća, jogurt supa je popularna širom Srbije.
![Bela čorba](/data/images/2022/01/27/00/269549_shutterstock-307196813_ff.jpg?ver=1701681430)
Musaka sa krompirom i mlevenim meso
Krompir, mleveno meso i paradajz čine srpsku verziju musake. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a kombinacija sastojaka daje mu bogat i sočan ukus.
![musaka](/data/images/2023/06/24/08/327821_musaka_ff.jpg?ver=1701681446)
Karađorđeva šnicla:
Mleveno meso (piletina ili svinjetina), kačkavalj, jaja
Ova klasika srpske kuhinje se priprema tako što se mleveno meso puni kačkavaljem, a zatim umočava u jaja pre nego što se prži. Jednostavno, ali izuzetno ukusno.
![Karađorđeva šnicla](/data/images/2020/10/24/10/232295_img-0024_ff.jpg?ver=1701681554)
Ovi jednostavni recepti ilustruju raskoš srpske kulinarske tradicije, dok istovremeno naglašavaju lepotu jednostavnosti i autentičnosti u pripremi hrane.