Verovatno najznačajniji deo svake kuhinje su jela koja se pripremaju brzo i jednostavno, koristeći samo nekoliko sastojaka. U ovom tekstu, istražićemo deset tradicionalnih srpskih ručkova koji se prave od svega tri osnovna sastojka.
Pasulj sa slaninom i crnim lukom
Pasulj, slanina i crni luk čine savršenu kombinaciju za ovaj srpski klasik. Kuva se dok pasulj ne omekša, a slanina i crni luk mu daju bogat i srdačan ukus.
Gibanica sa sirom i jajima
Jufka, sir i jaja čine osnovu ove sočne i ukusne pite. Jednostavno se priprema, a rezultat je jelo koje se često nalazi na trpezi tokom raznih proslava.
Proja sa kajmakom
Kukuruzno brašno, kajmak i so čine proju, popularno jelo koje se peče u rerni. Savršeno se slaže sa kiselim mlekom i često se konzumira u ruralnim delovima Srbije.
Paprikaš sa piletinom i paprikom
Piletina, crvena paprika i crni luk osnova su ovog jednostavnog, ali ukusnog jela. Paprikaš se obično služi uz kuvani pirinač ili domaći hleb.
Čorba sa tikvicama
Tikvica, voda i krompir čine ovu tradicionalnu čorbu koja se često priprema tokom postova. Jednostavna, ali puna ukusa, ova čorba pruža osećaj topline i zadovoljstva.
Pohovana piletina sa susamom
Piletina, jaja i susam koriste se za pripremu ovog hrskavog i ukusnog jela. Pohovana piletina sa susamom često se poslužuje sa sezonskim povrćem ili krompirom.
Šopska salata sa paradajzom i krastavcem
Paradajz, krastavac i feta sir čine osnovu ove osvežavajuće salate koja se često konzumira tokom letnjih meseci. Jednostavna za pripremu, ova salata je bogata ukusima i bojama.
Jogurt supa sa krastavcem i belim lukom
Jogurt, krastavac i beli luk koriste se za pripremu ove hladne supe koja je idealna za vrele letnje dane. Lagana i osvežavajuća, jogurt supa je popularna širom Srbije.
Musaka sa krompirom i mlevenim meso
Krompir, mleveno meso i paradajz čine srpsku verziju musake. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a kombinacija sastojaka daje mu bogat i sočan ukus.
Karađorđeva šnicla:
Mleveno meso (piletina ili svinjetina), kačkavalj, jaja
Ova klasika srpske kuhinje se priprema tako što se mleveno meso puni kačkavaljem, a zatim umočava u jaja pre nego što se prži. Jednostavno, ali izuzetno ukusno.
Ovi jednostavni recepti ilustruju raskoš srpske kulinarske tradicije, dok istovremeno naglašavaju lepotu jednostavnosti i autentičnosti u pripremi hrane.