STARINSKA PANJ TORTA: Rolovana kora punjena najfinijim čokoladnim kremom, topi se u ustima a izgleda fantastično

Rolovano mekano testo ispunjeno najfinijom čokoladom koja se topi u ustima, svi će tražiti dodatno parče.

Recepti
Autor:
STARINSKA PANJ TORTA: Rolovana kora punjena najfinijim čokoladnim kremom, topi se u ustima a izgleda fantastično
Starinska panj torta., Foto: Shutterstock

Panj torta je preukusna čokoladno kremasta fantazija koja ukusom podseća na Ferrero Rocher. Izuzetno je popularna na našim prostorima ali zapravo potiče iz Francuske gde se tradicionalno priprema za velike praznike.

Poznati kao pravi umetnici kada je reč o kuvanju, a posebno o pripremi deserata, Francuzi su se i ovom tortom nametnuli svima, pa i nama. Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica.

panj torta
foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g cne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni da se greje. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno, kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano kako belanca ne bi spala.

U veliki pleh, najbolje u onaj od rerne, stavite papir za pečenje, rasporedite smesu za koru i pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.

Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ona ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu, sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.

Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i na vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuri, prenosi 24sedam.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs