5 JESENJIH AKTIVNOSTI ZA DECU BOLJIH OD CRTANOG FILMA I IGRICA: Evo šta sve možete da radite kod kuće, dok pada kiša

Dani kada smo se bezbrižno igrali sa decom sve do večere ostali su iza nas. Jesenje temperature, kiše i rani mrak sve više nas teraju u četiri zida.
Ipak, to što niste napolju ne mora da znači da će vam biti dosadno i da nema druge zabave osim televizije.

Vaše dete & vi
Autor:
5 JESENJIH AKTIVNOSTI ZA DECU BOLJIH OD CRTANOG FILMA I IGRICA: Evo šta sve možete da radite kod kuće, dok pada kiša
Foto: Shutterstock

Sledeći put kada izađete sa detetom u šetnju, osvrnite se oko sebe i videćete koliko jesenjih plodova vam je nadohvat ruke. Sakupite ih i zajedno sa vašim mališanima ponesite kući, a mi vam dajemo predloge kako da ih iskoristite da se maksimalno zabavite.

Lišće

Dok šetate sa detetom, pomozite mu da skupi šareno opalo suvo lišće. Takmičite se ko će pronaći lepše, veće, raznobojnije. Kod kuće ga možete iskoristiti da pomoću oblepite staru igračku i podarite joj “novi život”, da napravite zanimljiv buket, venčić za vrata ili figuricu... Ako želite da ga sačuvate, uvijte ga u papirnu maramicu i stavite između korica teže knjige. Tako ćete ga ispresovati, a kasnije možete sa svojim detetom napraviti herbarijum, ukrasiti ram za vašu omiljenu jesenju zajedničku fotografiju...

Čikice i čačkalice

Parkovi su puni kestenja koje je palo s drveća, pa skupite plodove raznih veličina i kod kuće od čačkalica, šibica i lepka pravite figurice čovečuljaka, konja, ježića... Nema generacije roditelja koji to nisu i sami radili kad su bili mali, pa zašto da se ne prisetite svog detinjstva i pokažete tu radost i svom detetu.

Jesen
foto: Shutterstock

Testo za malene majstore

Deca vole da imaju testo u rukama i "pomažu mami". Priredite im to zadovoljstvo pa zamesite testo i dajte im da naprave nešto. Dajte im plastične čaše da izrežu krugove, a ako imate modlice i boje za kolače, zabava je zagarantovana. Nema bojazni čak ni ako su deca baš mala, neće im ništa biti ni ako stave malo testa u usta.

Mali glumci

Kad vidite da se dete dosađuje i neveselo je, predložite mu da napravi svoje pozorištance. Nađite staru zavesu ili prekrivač i prebacite ga preko stolica, merdevina, stalaka... To će biti pozornica a vi - publika. Neka dete izvede šta god hoće, zna ili improvizuje. Aplaudirajte i zabavljajte se.

Dečje pozorište, Pozorište, Dete
foto: Shutterstock

Slikanje jeseni

Prelepa i veoma korisna aktivnost za vaše dete je crtanje i bojenje. Zadajte mu zadatak da nacrta nešto na temu jeseni, da preslikava životinje iz slikovnica... Pričajte mu priče o jeseni, ostalim godišnjim dobima i kakve se dogodovštine tad zbivaju. Započnite priču, dete neka nastavi… Dok je napolju hladno i pada kiša, vi stvorite jedan novi, lep, sunčani svet u vaša četiri zida.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs