OMILJENA TORTA LEGENDARNOG ČKALJE KOJU JE OBOŽAVAO DA JEDE: Baron torta sve osvaja, donosimo vam provereno dobar recept

Najbolji recept za Baron tortu je pred vama, obavezno ga zapišite, jer je idealna poslastice za svečane prilike!

Recepti
16:18h Autor:
OMILJENA TORTA LEGENDARNOG ČKALJE KOJU JE OBOŽAVAO DA JEDE: Baron torta sve osvaja, donosimo vam provereno dobar recept
Najbolji recept za Baron tortu, Foto: Printscreen Youtube / Deda Miletova Kuhinja

Baron torta je slatkiš koji je čuveni Miodrag Petrović Čkalja jeo u kultnoj seriji "Kamiondžije", a mi vam donosimo recept za ovu sjajnu poslasticu! Potrebno je da izvojite malo više vremena, ali kada vas očara ukusom, videćete da se trud isplati!

Sastojci za 4 kore:

  • 12 belanaca
  • prstohvat soli x4
  • 300 g sećera
  • 60 g kakaa
  • 60 g mlevenih oraha

Cokoladni fil:

  • 12 zumanaca
  • 250 g sećera
  • 50 g kakaa
  • 40 g pudinga od čokolade ili vanile po želji
  • 400 ml mleka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 180 g maslaca

Fil od malina:

  • 400 g malina
  • 110 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera (20 g)
  • 40 g pudinga od maline (ili jagode, vanile)
  • 5 g zelatina 3x
  • 100 ml vode
Baron torta
foto: Printscreen Youtube / Deda Miletova Kuhinja

Način pripreme:

Za jednu koru je potrebno tri belanca, prstohvat soli, 75 grama šećera, 15 grama kakaa i 15 grama mlevenih oraha.

Pripremite smesu sa prvu koru - izdvojte belance, dodajte malo soli i umutite tako da se dobije "čvrst sneg". Postepeno sipajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte orahe i kakao. Stavite smesu u kalup i ispecite koru. Svaka naredna kora se pravi na isti način. Kada budu sve gotove, ostavite ih da se hlade, a za to vreme prirpemite čokoladni fil.

Malo umutite žumanca, dodajte šećer, još malo mutite, a onda sipajte kakao, puding. Promešajte sve, sipajte malo mleka i sve sjedinite lepo. Ostatak mleka sipajte u šerpu i ostavite ga da provri. Zatim jednu kašiku vrelog mleka sipajte u crni fil, promešajte, te tu tamnu smesu sipajte u provrelo mleko. Ostavite da se kuva, uz stalno mešanje, dok se ne dobije čvrst fil. Dodajte čokoladu i sačekajte da se otopi, a potom dodajte u maslac. Prekrijte dobijenu smesu folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda i u frižider.

Na kraju, pravi se fil od malina. Sipajte i činijicu pola kesice želatine i malo vode, dobro promešajte i ostavite da nabubri. Zatim u šerpu stavite maline, vodu i šećer, kada provri, ostavite da se pet minuta kuva i dodajte vanilin šećer. Potom malo fila pomešajte sa želatinom i dodajte ga u šerpu. Rasmutite puding od vanile i, takođe, ga sipajte u fil. Kuvajte dok se ne zgusne.

Pre filovanja torte, čokoladni fil izmutite mikserom i odvojte deo da imate da prekrijete tortu na kraju.

Stavite koru u kalup, pa filujte prvo čokoladnim filom, a onda filom od malina, koji bi trebalo da bude mlak. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Uživajte u sjajnom ukusu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs