Baron torta je slatkiš koji je čuveni Miodrag Petrović Čkalja jeo u kultnoj seriji "Kamiondžije", a mi vam donosimo recept za ovu sjajnu poslasticu! Potrebno je da izvojite malo više vremena, ali kada vas očara ukusom, videćete da se trud isplati!
Sastojci za 4 kore:
- 12 belanaca
- prstohvat soli x4
- 300 g sećera
- 60 g kakaa
- 60 g mlevenih oraha
Cokoladni fil:
- 12 zumanaca
- 250 g sećera
- 50 g kakaa
- 40 g pudinga od čokolade ili vanile po želji
- 400 ml mleka
- 200 g čokolade za kuvanje
- 180 g maslaca
Fil od malina:
- 400 g malina
- 110 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera (20 g)
- 40 g pudinga od maline (ili jagode, vanile)
- 5 g zelatina 3x
- 100 ml vode
Način pripreme:
Za jednu koru je potrebno tri belanca, prstohvat soli, 75 grama šećera, 15 grama kakaa i 15 grama mlevenih oraha.
Pripremite smesu sa prvu koru - izdvojte belance, dodajte malo soli i umutite tako da se dobije "čvrst sneg". Postepeno sipajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte orahe i kakao. Stavite smesu u kalup i ispecite koru. Svaka naredna kora se pravi na isti način. Kada budu sve gotove, ostavite ih da se hlade, a za to vreme prirpemite čokoladni fil.
Malo umutite žumanca, dodajte šećer, još malo mutite, a onda sipajte kakao, puding. Promešajte sve, sipajte malo mleka i sve sjedinite lepo. Ostatak mleka sipajte u šerpu i ostavite ga da provri. Zatim jednu kašiku vrelog mleka sipajte u crni fil, promešajte, te tu tamnu smesu sipajte u provrelo mleko. Ostavite da se kuva, uz stalno mešanje, dok se ne dobije čvrst fil. Dodajte čokoladu i sačekajte da se otopi, a potom dodajte u maslac. Prekrijte dobijenu smesu folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda i u frižider.
Na kraju, pravi se fil od malina. Sipajte i činijicu pola kesice želatine i malo vode, dobro promešajte i ostavite da nabubri. Zatim u šerpu stavite maline, vodu i šećer, kada provri, ostavite da se pet minuta kuva i dodajte vanilin šećer. Potom malo fila pomešajte sa želatinom i dodajte ga u šerpu. Rasmutite puding od vanile i, takođe, ga sipajte u fil. Kuvajte dok se ne zgusne.
Pre filovanja torte, čokoladni fil izmutite mikserom i odvojte deo da imate da prekrijete tortu na kraju.
Stavite koru u kalup, pa filujte prvo čokoladnim filom, a onda filom od malina, koji bi trebalo da bude mlak. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Uživajte u sjajnom ukusu!