VASINA TORTA: Najlepša STARINSKA torta koja je nepravedno zapostavljena, a nema joj ravne

Najlepša srpska torta je Vasina torta koja je savršena za rođendane i veselja

Recepti
Autor:
VASINA TORTA: Najlepša STARINSKA torta koja je nepravedno zapostavljena, a nema joj ravne
Vasina torta, Foto: Printscreen/yutube

Kora:

  • 5jaja
  • 5 kašika šećera
  • 50 gr mlevenih oraha
  • 40gr rendane čokolade
  • 1 kašika brašna

Braon fil:

  • 4 žumanaca
  • 4 kašika šećera
  • 200 mlevenih oraha
  • 100ml mleka
  • 125gr šećera
  • 60 čokolade za kuvanje
  • 10 kašika ceđene pomorandže
  • 150gr putera

Beli fil:

  • 4 belanca
  • 250gr šećera
  • 150ml vode

Čokoladna glazura:

  • 150gr čokolade za kuvanje
  • 1kašika mleka
  • 2 kašike ulja
  • 20gr putera

Priprema:

Napravite koricu tako što ćete umutiti prvo belanca sa šećerom, a potom im dodati žumanca lagano muteći. U tu masu dodajte mlevene orahe, rendanu čokoladu i jednu kašiku brašna.

Koricu ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa.

Umutite braon fil tako što ćete na pari umutiti žumanca i šećer, uz lagano dodavanje mleka. Kada dobijete gust fil dodajte čokoladu pa mutite još dok se rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. U prohlađen fil dodajte rastopljen puter, sok od pomorandže i orahe.

Kada ste napravili braon fil, sada napravite i beli. Umutite belanca, a na ringli rastopite šećer u malo vode. Tako prokuvanu agdu dodajte u belanca dok se ne napravi jak šam.

Filujte tortu i to ovim redosledom: korica, braon fil, beli fil, pa glazura od čokolade za kuvanje i na kraju orahe stavite po vrhu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs