ĐUVEČ NA 5 NAČINA: Na jugu Srbije ga prave na jedan način, a potpuno drugačije u Vojvodini - tradicionalni ručak

Recept korišćen iz knjige Veliki srpski kuvar Katarine Popović Midžine

Recepti
Autor:
ĐUVEČ NA 5 NAČINA: Na jugu Srbije ga prave na jedan način, a potpuno drugačije u Vojvodini - tradicionalni ručak
Đuveč na 5 načina, Foto: Printscreen/youtube

Đuveč je staro srbijansko jelo koje se prema Velikom srpskom kuvaru Katarine Popović Midžine spremao ovako:

Za 6-8 osoba, potrebno je:

  • 1 kilogram svinjskog mesa od buta (iseći na manje komade i osoliti)
  • 6 većih krompira (oljuštenih i isečenih na kolute)
  • 1 kilogram paradajza, očišćenih i isečenih na kolutove
  • 4 zelene babure paprike, isečene na kolutove
  • 1 manja tivica, oljuštena i isečena na kockice
  • 1 veći patlidžan, oljušten i isečen na veće kocke
  • 15 glavica na listove isečenog crnog luka
  • 3 kašike masti
  • 1 šolja opranog pirinča

Priprema: Na vreloj masti se predinsta crni luk, pa se onda u to doda meso, i isečeno povrće. Sve se dobro izmeša, pa se doda, so i biber, kao i mlevena začinska paprika. Sve se preruči u dublji sud, kao grne ili šerpu koju ćete staviti u rernu. Potom se doda i pirinač i sve se izmeša i stavi u tu šerpu u koju se nalije još vrele masti i tople vode tako da smesa ogrezne. Sve se kuva u rerni duže od sat vremena.

Druga verzija Đuveča:

Propržite crni luk, pa dodate papriku i paradajz. Kada se sve sjedini dodate taranu i ostavite da provri, pospete sa seckanim peršunom i poslužite.

Treća verzja Đuveča:

U klasičan sataraš dodajete pirična.

Četvrta verzija Đuveča:

U kalsičan sataraš dodajete jaje.

Peta verzija Đuveča je slična ovoj četvrtoj, samo je razlika u serviranju.

A kako vi spremate đuveč, pišite nam u komentarima.

(Autor: Mama Buba)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs