Đuveč je staro srbijansko jelo koje se prema Velikom srpskom kuvaru Katarine Popović Midžine spremao ovako:
Za 6-8 osoba, potrebno je:
- 1 kilogram svinjskog mesa od buta (iseći na manje komade i osoliti)
- 6 većih krompira (oljuštenih i isečenih na kolute)
- 1 kilogram paradajza, očišćenih i isečenih na kolutove
- 4 zelene babure paprike, isečene na kolutove
- 1 manja tivica, oljuštena i isečena na kockice
- 1 veći patlidžan, oljušten i isečen na veće kocke
- 15 glavica na listove isečenog crnog luka
- 3 kašike masti
- 1 šolja opranog pirinča
Priprema: Na vreloj masti se predinsta crni luk, pa se onda u to doda meso, i isečeno povrće. Sve se dobro izmeša, pa se doda, so i biber, kao i mlevena začinska paprika. Sve se preruči u dublji sud, kao grne ili šerpu koju ćete staviti u rernu. Potom se doda i pirinač i sve se izmeša i stavi u tu šerpu u koju se nalije još vrele masti i tople vode tako da smesa ogrezne. Sve se kuva u rerni duže od sat vremena.
Druga verzija Đuveča:
Propržite crni luk, pa dodate papriku i paradajz. Kada se sve sjedini dodate taranu i ostavite da provri, pospete sa seckanim peršunom i poslužite.
Treća verzja Đuveča:
U klasičan sataraš dodajete pirična.
Četvrta verzija Đuveča:
U kalsičan sataraš dodajete jaje.
Peta verzija Đuveča je slična ovoj četvrtoj, samo je razlika u serviranju.
A kako vi spremate đuveč, pišite nam u komentarima.
(Autor: Mama Buba)