probajte

KOLAČ OD VIŠANJA KAKAV DO SADA NISTE PROBALI: Pravi se samo od nekoliko sastojaka i za čas je spreman za posluživanje

Savršena poslastica koja se pravi za čas!

Recepti
Autor:
KOLAČ OD VIŠANJA KAKAV DO SADA NISTE PROBALI: Pravi se samo od nekoliko sastojaka i za čas je spreman za posluživanje
Foto: Shutterstock

Odličan kolač kada nam dođu velike vrućine, a ipak želite da se fino zasladite i osvežite. Višnje u ovoj kombinaciji daju taj osvežavajuć kiselkasti ukus, a može da se pravi i sa bilo kojim voćem.

1. deo – beli: 500 ml vode, 500 ml mleka, 10 kašika šećera, 10 kašika griza

2. deo – žele: 1 tegla kompota od višanja, 500 ml soka od višanja iz kompota, 6 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 2 pudinga od vanile

3. deo – žuti: 500 ml mleka, 4 žumanca, 5 kašika brašna, 10 kašika šećera, 200 g margarina

Uputstvo:

Poređati red keksa u dublju tepsiju. Pomešati vodu i šećer pa odvojiti malo i u to umešati griz i šećer, a ostatak mleka staviti da provri. Zakuvati griz i mešati da se zgusne pa preliti preko keksa dok je vrelo.

Soku od višanja dodati vode ako je potrebno da bi bilo 500 ml, pa odvojiti 100 ml i u tome umutiti šećer i pudinge, a ostatak zajedno sa višnjama staviti da provri.

Zakuvati puding kada provri i malo mešati da se zgusne, pa istresti preko mase od griza. Ostaviti da se hladi dok se skuva i treći deo.

Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom da dodati malo hladog mleka i sve sjediniti. Ostatak mleka staviti da provri pa kada provri zakuvati masu sa žumancima i mešati da se zgusne, pa preliti preko želea od višanja. Možda će vam trebati između filova po pola sata razmaka da bi se stegli. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider da se dobro rashladi. Dekorisati po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs