AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Pravi se jednostavnije, a ukus je bogatiji i puniji

Sezona zimnice je počela, a mi vam donosimo jedinstven recept za ajvar od cepkanih paprika

Recepti
Autor:
AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Pravi se jednostavnije, a ukus je bogatiji i puniji
Ajvar od cepkanih paprika, Foto: Profimedia

Svaki ajvar je dobar, a ovaj je fenomenalan. Komadići paprike koje osećate u ustima će vas terati da jedete još i još... Ajvar od cepkanih paprika sprema se duplo brže i jednostavnije:

Sastojci:

  • 15 kg domaćih mesnatih paprika roga
  • 2 kg paradajza
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl sirćeta
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 veze peršuna
  • so
  • malo šećera
Ajvar
foto: Shutterstock

Priprema:

1. Paprike ispecite dan ranije i ostavite ih da se ohlade i ocede. Sutradan ih ogulite, iscepkajte rukama na trake, šire ili uže, po želji.

2. U veći lonac stavite paprike i oljušten i usitnjen paradajz pa ih kuvajte na jakoj vatri dok smesa ne postane gusta poput pekmeza.

3. Nakon toga dodajte sirće, ulje, so, šećer, iseckan beli luk i peršun.

4. Mešajte pola sata i gotov ajvar sipajte u sterilsane tegle, stavite poklopce i ušuškajte ih u ćebe da se tako potpuno ohlade.

5. Nakon toga ih stavite u špajz ili podrum.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs