Svaki ajvar je dobar, a ovaj je fenomenalan. Komadići paprike koje osećate u ustima će vas terati da jedete još i još... Ajvar od cepkanih paprika sprema se duplo brže i jednostavnije:
Sastojci:
- 15 kg domaćih mesnatih paprika roga
- 2 kg paradajza
- 1,5 dl ulja
- 1 dl sirćeta
- 2 glavice belog luka
- 2-3 veze peršuna
- so
- malo šećera
Priprema:
1. Paprike ispecite dan ranije i ostavite ih da se ohlade i ocede. Sutradan ih ogulite, iscepkajte rukama na trake, šire ili uže, po želji.
2. U veći lonac stavite paprike i oljušten i usitnjen paradajz pa ih kuvajte na jakoj vatri dok smesa ne postane gusta poput pekmeza.
3. Nakon toga dodajte sirće, ulje, so, šećer, iseckan beli luk i peršun.
4. Mešajte pola sata i gotov ajvar sipajte u sterilsane tegle, stavite poklopce i ušuškajte ih u ćebe da se tako potpuno ohlade.
5. Nakon toga ih stavite u špajz ili podrum.