Hladna čorba od krastavaca, poznatija kao tarator, je tradicionalno jelo bugarske kuhinje. Međuim, prisutna je i u mnogim drugim kuhinjama: srpskoj, makedonskoj, grčkoj, turskoj, iranskog, mađarskog i sl.

Varijante su različite, dok se u Srbiji služi kao gusta salata bez dodavanja oraha i vode, u Grčkoj je poznatiji kao caciki (tzatziki) salata.

dfdfdfd.jpg
Foto: IGY THE COOK

Sastojci:

  • 750 ml domaćeg kiselog mleka
  • 500 g svežeg krastavca
  • 50-60 g oraha (prethodno tostirani)
  • 2 struka mladog belog luka
  • ½ veze mirođije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber prema ukusu
shutterstock-1407646541.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U blender dodati kiselo mleko, krastavac, orahe, seckani beli luk, krupno seckanu mirođiju i maslinovo ulje, pa dobro izmiksati sve sastojke da se dobije glatka masa. Zatim, dodati začine prema ukusu i dobro ohladiti u frižideru. Poslužiti uz dekoraciju po izboru.

Savet: Za fantastičan ukus preporučujem da unapred pripremite kiselo mleko pomešano sa belim lukom i ostavite na hladnom kako bi se aroma belog luka bolje prožela sa kiselim mlekom.

00:26
Supa od sočiva Izvor: Instagram/inspiredtaste

Najbolji recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.

Najbolji recept za caciki bez kog Grci ne mogu da zamisle jelo je pred vama! Sa druge strane, Bugari ga zovu tarator.