Sastojci za fil:
- 400gr. mlevenog maka
- 400ml. slatkog mleka
- 100-200g. šećera
- 1 vanil šećer
- 3 kašike džema od šljiva
- 3 belanca
Potrebno za testo
- 3 žumanca
- 4 kašike šećera
- prsohvat soli
- 15g. kvasaca
- 1 prašak za pecivo
- 150ml. mleka
- 250g. margarina ili putera ili domaće svinjske masti
- 550-600g. brašna
Priprema: Napravite testo tako što ćete aktivirati kvasac, pa umesiti testo od 3 žumanca, šećera, soli, praška za pecivo, brašna.
Dok testo odmara, vi napravite fil tako što ćete potopiti mak u toplo mleko u koje ste razmutili šećer. Kada mak upije mleko i "nabubri" dodajte mu vanil šećer, umućena belanca i džem od šljiva.
Razvucite testo što tanje, pa ga premažite napravljenim filom. Kada štrudlu savijete po željenom kalupu, pecite je 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa, a potom još 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Bonus video: