ARAPSKI KOH ZA KOJI SVI TVRDE DA JE LEPŠI OD NAŠEG: Preliva se posebnim sirupom, a ne mlekom, JOŠ JE SOČNIJI zbog 1 cake

Kada želite da se zasladite napravite arapski koh.

Recepti
08:26h Autor:
ARAPSKI KOH ZA KOJI SVI TVRDE DA JE LEPŠI OD NAŠEG: Preliva se posebnim sirupom, a ne mlekom, JOŠ JE SOČNIJI zbog 1 cake
Recept za najbolji arapski koh, Foto: Printscreen Youtube - Yummyyy y

Basbousa je slatka, sirupom natopljena griz torta, koja potiče iz Egipta, a kod nas je neretko zovemo - arpaski koh. Zastupljena je u bliskoistočnoj kuhinji, ali svojim posebnim ukusom osvojila je sladokuce širom sveta. Jeftina je, a izdašna, a neodoljivo podseća na naš koh, dok neki kažu da je i lepši. Razlika je u tome što se ova poslastica ne preliva mlekom, već preliva slatkim sirupom - agda.

Sastojci:

  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje iseckanog kokosa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja griza
  • Za sirup:
  • 1 šolja vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 kašičica limunovog soka + rendana kora

Način pripreme:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra, piše Stvar ukusa.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs