Basbousa je slatka, sirupom natopljena griz torta, koja potiče iz Egipta, a kod nas je neretko zovemo - arpaski koh. Zastupljena je u bliskoistočnoj kuhinji, ali svojim posebnim ukusom osvojila je sladokuce širom sveta. Jeftina je, a izdašna, a neodoljivo podseća na naš koh, dok neki kažu da je i lepši. Razlika je u tome što se ova poslastica ne preliva mlekom, već preliva slatkim sirupom - agda.
Sastojci:
- 1/2 šolje šećera
- 1 jaje
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 šolje jogurta
- 1/2 šolje iseckanog kokosa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 šolja griza
- Za sirup:
- 1 šolja vode
- 2 šolje šećera
- 1 kašičica limunovog soka + rendana kora
Način pripreme:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra, piše Stvar ukusa.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije.