Basbousa je slatka, sirupom natopljena griz torta, koja potiče iz Egipta, a kod nas je neretko zovemo - arpaski koh. Zastupljena je u bliskoistočnoj kuhinji, ali svojim posebnim ukusom osvojila je sladokuce širom sveta. Jeftina je, a izdašna, a neodoljivo podseća na naš koh, dok neki kažu da je i lepši. Razlika je u tome što se ova poslastica ne preliva mlekom, već preliva slatkim sirupom - agda.

Sastojci:

  • 1/2 šolje šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje iseckanog kokosa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 šolja griza
  • Za sirup:
  • 1 šolja vode
  • 2 šolje šećera
  • 1 kašičica limunovog soka + rendana kora

Način pripreme:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo i griz. Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte i kokos i lagano promešajte. Nauljite tepsiju i sipajte smesu unutra, piše Stvar ukusa.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ostavite da se ohladi, pa isecite kocke. U šerpi istopite šećer i vodu, pa dodajte rendanu koru 1/2 limuna i sok od limuna. Kad krene da ključa sklonite sa šporeta i prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da upije.

00:43
Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: TikTok/ smilingrecipes
NE PROPUSTITEReceptiNAJBOLJI RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆI KOLAČ TRI LEĆE KOJI SE TOPI U USTIMA: Mnogi greše u 1 stvari pri ZAVRŠETKU PRAVLJENJAReceptiSTARINSKI KOH: Jeftin, sočan i osvežavajući, omiljeni slatkiš našeg detinjstva! (RECEPT)ReceptiNAJLEPŠI ARAPSKI KOLAČ KOJI JE NEVEROVATNO KREMAST I SOČAN: Pravi se za 10 minuta i niko ne može da mu ODOLIReceptiNAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ OD SAMO 2 SASTOJKA: Bio je omiljni slatkiš hajducima i vojnicima, ne može uopšte da se POKVARI

Kada želite da se zasladite napravite arapski koh.