Obrok salate su sjajna opcija kada vam se ništa ne sprema, a trudite se da jedete zdravo ili želite da se oslobodite viška kilograma.
1. Salata sa lubenicom, krastavcem i feta sirom
Ova salata je toliko jednostavna, jer zahteva samo par sastojaka koje ćeš “nabacati”, a baš zato što je jednostavna ključ ukusa je u kvalitetnim sastojcima. Spremi se za pravo letnje osveženje uz salatu sa lubenicom, krastavcem i feta sirom.
Sastojci:
- Isečena lubenica
- Izmrljen feta sir
- Krastavac
- Svež bosiljak
- Limun
Priprema:
Za ovaj neodoljivi obrok potrebno ti je samo par minuta. Sve sastojke pomešaj u velikoj posudi, a za dresing koristi biljke po želji (nana, origano), biber ili maslinovo ulje, druge citruse (limunov sok, sok od limete).
Kukuruz salata
Sastojci:
- 500 gr kukuruza šećerca
- 200 gr pavlake (može i više)
- 100 gr majoneza
- kašičica soli
- pola veze mirođije (može suva 1 kašičica)
- pola limuna (može i sirće)
- 1 glavica crnog luka
Priprema:
Kukuruz skuvajte, procedite i isperite hladnom vodom. Izmešajte pavlaku, majonez, iseckan luk i mirođiju, isceđen limun ili pola kašike sirćeta. Dodajte kukuruz, promešajte i salata je gotova. Može odmah da se jede. Prijatno!
3. Kupus salata sa tunjevinom
Sastojci:
- 1 konzerva tunjevine
- 400 g svežeg kupusa
- pola struka mladog luka
- 3 kašike gustog jogurta
- so i biber po ukusu
Priprema:
Iseckajte kupus u dubokoj posudi, posolite i lagano izmešajte. Dodajte iseckan mladi luk i komade tunjevine. Začinite salatu jogurtom i biberom, izmešajte i poslužite.
4. Egzotična salata sa mocarelom
Sastojci:
- 300 g kupusa
- 1 manja glavica luka
- 1 krastavac
- 10 maslina
- 8 čeri paradajza
- 150 g mocarele
- pola kašičice soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašičica meda
- 1 kašika limunovog soka
- biber i drugi začini po ukusu
Priprema:
Tanko izrendajte kupus u dubokoj posudi i posolite. Zatim umešajte iseckan luk, masline, krastavac i začine po želji. Fino izmešajte i sipajte u posude za služenje, pa u svaku odozgo narendajte mocarelu i poređajte polovine čeri paradajza. U posebnoj posudi pomešajte med, maslinovo ulje, limunov sok i biber, pa sipajte preko salate.
5. Slatka salata sa piletinom
Sastojci:
- 1/3 šolje senfa
- 2 praziluka (sitno iseckana)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamika
- 1 1/2 kašika meda
- Košer so i biber po želji
- 1 kh pilećih grudi
- 1 kašika kanola ulja
- 4 parčeta slaline
- Zelena salata
- 1 1/2 šolje prepolovljenih jagoda
- 1 avokado, izrezan
- kukuruz šećerac
Priprema:
U posudi pomešaj senf, praziluk, maslinovo ulje, med i balzamiko; dodaj so i biber; odvoji 1/3 smese, a 2/3 stavi u frižider. U odvojenu smesu stavi piletinu i ostavi između 2 i 6 sati da se marinira; kasnije je procedi. Piletinu polij kanola ulje, dodaj so i biber po ukusu, a zatim je isprži. U drugom tiganju isprži sitno isečenu slaninu, dok ne postane rumene i hrskava; nakon toga je stavi na papir da se procedi. U veliku činiju stavi zelenu salatu, dodaj avokado, jagode, kukuruz, piletinu i slaninu; prelij salatu dresingom.