Kamamber je meki francuski sir od kravljeg mleka iz Normandije upokavon u maloj drvenoj kutiji. Savršen je prilog na stolu ako pravite meze, a može vam poslužiti i kao sos u koji možete da umačete - šta god poželite.
Istostirajte malo hleba, prelijte ga maslinovim uljem, umočite hleb u topljeni kamamber i naspijte čašu omiljenog belog vina… Zvuči kao kombinacija iz snova, zar ne?
Topljeni kamamber je neverovatno jednostavan za pripremu, a na mirise kojima će ispuniti kuhinju niko neće ostati ravnodušan. Ovaj specijalitet će sa stola će nestati u trenu.
U nastavku vam donosimo dva načina, za svačiji ukus:
I NAČIN
Sastojci:
- Sir kamamber
- 1 čen belog luka
- grančica svežeg ružmarina
- Maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Izvadite kamamber iz omota i položite ga nazad u drvenu kutijicu. Ako je u pakovanju nema, poslužite se aluminijumskom folijom. Od nje napravite gnezdo u koje ćete jednostavno položiti sir. Oštrim nožem zasecite vrh sira, iseckajte beli luk na sitno i stavite u proreze koje ste napravili na siru.
Prelijte kamamber maslinovim uljem i pospite odozgo svež ruzmarin.
Kamamber stavite na pleh za pečenje i pecite ga 20 minuta na 180°C, dok blago ne porumeni.
II NAČIN
Sastojci:
- Sir kamamber
- Med
- Mevena čili papričica
- grančica majčine dušice
- Krupna so
Priprema:
Izvadite kamamber iz omota i ostavite ga samo u drvenoj kutijici. Zasecite sir i u rezove sipajte medom ili javorov sirup tako da uđe unutra kako bi se ukusi sjedinili.
Posipijte mlevene čili papričice po siru i krupnu morsku so, a na kraju na njega položite grančicu, dve sveže majčine dušice.
Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Poslužite ga pečenog uz tostirani hleb, kojim možete lako zagrabiti rastopljeni sir i naravno zalijte belim vinom.
Prijatno!