Ništa zdravije i ukusnije nema od kuvanih jela. Izuzetno je važno da svaki dan barem jedan obrok bude "na kašiku", a jedno od najpoznatijih kuvanih jela jeste pileći krompir paprikaš kojeg svi vole.
Sastojci:
- 2 veća bataka ili karabataka
- 1 kg krompira
- 1 dl ulja
- 1 veća šargarepa
- 1 dl soka paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašičica aleve paprika
- 2 kašike brašna
- mleveni biber
- peršunov list
- so
Priprema:
Na ulju propržite posoljene batake ili karabatake.
U šerpi u kojoj ćete kuvati paprikaš takođe na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, pa kad se zacakli dodati na kolutove isečenu šargarenu, posolite po ukusu, sipajte pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
Kada je sve upola kuvano dodajte sok od paradajza, očišćen i na kocke isečen krompir, iseckano gotovo meso. Obavezno sipajte i ulje u kom se pržila piletina, daće poseban šmek jelu. Sipajte pola litra vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo.
Pred sam kraj napravite zapršku od malo ulja, brašna i aleve paprike i kuvajte još dvadesetak minuta uz povremeno mešanje. U slučaju da ne želite da dodajte zapršku, a želite gušću teksturu, možete u 1 dl hladne vode umešati kašiku brašna i to postepeno dodavati jelu uz stalno mešanje. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.