5 RECEPATA ZA NAJUKUSNIJA JELA OD SPANAĆA: Kralj povrća u neodoljivim specijalitetima koja ćete redovno spremati

Izdojili smo vam 5 ukusnih recepata sa spanaćem, kako bi se ova zdrava namirnica što češće našla na vašem stolu.

Recepti
13:54h Autor:
5 RECEPATA ZA NAJUKUSNIJA JELA OD SPANAĆA: Kralj povrća u neodoljivim specijalitetima koja ćete redovno spremati
5 recepata za jela sa spanećem, Foto: Shutterstock

Spanać ima titulu „kralja povrća“ zbog visokog sadržaja mineralnih materija, vitamina, antioksidativnog svojstva i mogućnosti da spreči nastanak mnogih stanja i bolesti. Probajte neki od ovih recepata i iskorisitite ovaj period kada je njegova sezona, jer zamrzavanjem gubi korisna svojstva u velikoj meri.

Klasičan spanać

Klasičan recept za spanać koji je idealan prilog za porodični ručak. Porebni su vam još i kašika brašna, kockica putera, 2 čena belog luk i so. 1 kg spanaća se opere, probari dok ne omekša, ocedi i sitno isecka. Iseckan beli luk i brašno kratko pržiti na otopljenom puteru uz stalno mešanje. Na sve to dodati iseckan spanać i dolivati mleko do željene gustine. Posoliti po ukusu.

Klasičan spanać je nazobilazan dodatak porodičnog ručka
Klasičan spanać je nazobilazan dodatak porodičnog ručka foto: Shutterstock

Pita od spanaća

Ima li ukusnijeg doručka od tople pite uz hladan jogurt?! Pripremite je i oduševite drage osobe!

500 g spanaća dobro operite i malo prokuvajte. Za to vreme, umesite testo od 200 g kukuruznog brašna, 200 g belog brašna, kašičice praška za pecivo i soli, pa dodajte 4 jajeta, 1,5 šoljicu ulja, šoljicu mleka i jednu pavlaku. Dobro sjedinite, sipajte u podmazan pleh, a zatim preko sipajte prokuvan spanać, koji ste potom isprali hladnom vodom. Da bi pita dobila izgled kao na slici, nemojte koristiti smrznuti, već svež spanać, a umesto pavlake možete koristiti sir.

Domaća pita od spanaća odlična je za doručak ili večeru
Domaća pita od spanaća odlična je za doručak ili večeru foto: Shutterstock

Krem supa od spanaća

Ukusno, toplo predjelo, kojem niko ne može da nađe manu! Što je najvažnije, priprema se vrlo jednostavno i brzo, pomoću jeftinih i lako dostupnih sastojaka!

Stavite spanać da se kuva, a u posebnoj šerpi skuvajte dva krompira srednje veličine, glavicu crnog i čen belog luka. Posolite po ukusu, a kada se skuva, sve zajedno ispasirajte u secku zajedno sa spanaćem. Propržite dve kašike brašna na ulju, pa nalijte vodu u kojoj ste kuvali krompir i luk i dodajte ispasirano povrće. Izmešajte i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta, a za to vreme razmutite jedno jaje sa 2 kašike pavlake, dodati malo supe koja se kuva, sjediniti pa sve sipati u supu.

Krem supa će vas savršeno okrepiti
Krem supa će vas savršeno okrepiti foto: Shutterstock

Muska od spanaća

Musaka koja je sve , samo ne klasična. Sastojci koji su vam potrebni su spanać, mleveno meso, crni i beli luk, pirinač, kisela pavlaka, jaja, mleko, ulje, so, vegeta i biber. Priprema je veoma jednostavna, spanać se obari i isecka. Za to vreme se proprži luk sa mesom na ulju, kada je do pola gotovo, dolije se voda i pirinač. Musaka se ređa tako što stavljate sloj spanaća, fil sa mesom i opet spanać. Musaka se prelije umećenim jajima sa pavlakom i mlekom i dobro se zapeče.

Musaka od spanaća
Musaka od spanaća foto: Printscreen/instagram

Ćufte od spanaća

Čak i manje iskusne domaćice će oduševiti ovim jelom. Spanać se uobičajeno pripremi, dodaju se dve kašike prezli prezle i dva jajeta, začini se po ukusu, umuti se smesa i oblikuju se ćufte. Ćufte se prže na dosta ulja. Kako bi bile sočnije, preliju se smesom od jogurta i sitno seckanog belog luka.

Pljeskavice od spanaća
Pljeskavice od spanaća foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs