Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Ovo jeftino , jednostavno i brzo posluženje bilo je često u kuhinjama naših majki i baka. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 500
- pakovanje svežeg kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)
Priprema:
U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu. Zamesimo meko testo, redje nego za hleb. Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu. Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.
Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi. Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno. Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću masnoću.
Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće.
Mekike su ukusno pecivo koje možete da jedete sa slanim ili slatkim prilozima, a ovo je nabolji recept.