Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Ovo jeftino , jednostavno i brzo posluženje bilo je često u kuhinjama naših majki i baka. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 500
- pakovanje svežeg kvasca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)
Priprema:
U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu. Zamesimo meko testo, redje nego za hleb. Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu. Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.
Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi. Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno. Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću masnoću.
Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće.