NAJBOLJI RECEPT ZA MEKIKE: Biće mekane i vazdušaste, a baš ovako su ih pravile naše bake

Mekike su ukusno pecivo koje možete da jedete sa slanim ili slatkim prilozima, a ovo je nabolji recept.

Recepti
19:41h Autor:
NAJBOLJI RECEPT ZA MEKIKE: Biće mekane i vazdušaste, a baš ovako su ih pravile naše bake
Najbolji recept za mekike, Foto: Shutterstock

Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Ovo jeftino , jednostavno i brzo posluženje bilo je često u kuhinjama naših majki i baka. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 500
  • pakovanje svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)
    Mekike najbolje idu uz domaći sir
    Mekike najbolje idu uz domaći sir foto: Shutterstock

Priprema:

U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu. Zamesimo meko testo, redje nego za hleb. Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu. Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.

Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi. Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno. Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću masnoću.

Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

mekikerecept