STARINSKA LENJA PITA S JABUKAMA: Najbolji kolač svih vremena, uspeva čak i neiskusnim domaćicama

Donosimo vam jednostavan recept za starinsku lenju pitu koja uspeva čak i nesikusnim domaćicama.

Recepti
Autor:
STARINSKA LENJA PITA S JABUKAMA: Najbolji kolač svih vremena, uspeva čak i neiskusnim domaćicama
Recept za starinsku lenju pitu, Foto: Bakina kuhinja

Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 g masti
  • 170 g šećera
  • 2 jaja
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašika sode bikarbone

Za fil:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 4 kašike griza
  • 1/2 kesice cimeta
  • 150 g šećera

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

Priprema:

Brašno i mast stavite u dublju posudu i dlanovima trljajte da postane krupičasto. Dodajte šećer, 1 jaje, 1 žumance, mleko i sodu bikarbonu, pa umesite. Stavite ga u frižider na jedno 1/2 sata. Zatim ga podelite na dva dela. Jedan deo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i prebacite u namašćen i pobrašnjen pleh. Zatim stavite nadev od naribanih jabuka, pospite grizom, cimetom i šećerom. Odozgo stavite drugi deo razvaljanog testa. Premažite belancem i pecite na srednjoj temperaturi oko 40 min. Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke, piše coolinarika.com.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs