Ovo je tajna zašto se Italijani nikad ne goje

Ceo svet im zavidi na fenomenalnim jelima, ali i na stilu života svima dobro poznatom kao dolče vita

Recepti
08:29h Autor:
Ovo je tajna zašto se Italijani nikad ne goje
Foto: Shutterstock

Ako želite da naučite kako da živite lepo - obavezno posetite Italiju. La dolče vita, ili način lepog življenja, začet je i razvijen upravo u zemlji okruženoj s pet mora. Italija ima sve: bistre reke i planinske izvore, čiste šume i prelepe planine, mora koja se smatraju najlepšim na svetu i prelepe građane, koji znaju tajnu nad svim tajnama - kako biti srećan.

Da li ste znali da su Italijani upravo jedan od najdugovečnijih nacija na svetu? Jedni će reći da je to zbog čistog planinskog vazduha, morske vode i dobrog vina, i neće pogrešiti.

Drugi će hvaliti njihovu naviku da svako popodne odremaju kvalitetno tri sata, pritom zatvarajući radnje, kafiće i sve ono što kod nas nikad ne sme da se zatvori. Ali Italijani znaju: ako ugodimo sebi, ugodićemo i drugima.

Zadovoljan čovek je nasmejan čovek, a nasmejan čovek zrači čistom dobrotom. Tamo gde ima dobrote, sva zadovoljstva dolaze sama.

Ipak, pored svega ovog svet najviše fascinira jedno pitanje kako Italijani mogu biti fit pored tako dobre italijanske hrane.

Italijani i na ovo pitanje imaju fascinantan odgovor: "Mi u hrani uživamo. Svaki zalogaj je praznik", reći će vam prosečan stanovnik ove neverovatne zemlje ako ga pitate. I samo pogledajte, Italijani će uzeti slobodna dva do tri sata i otići sa posla kako bi sa društvom seli u omiljeni bife, naručili tanjir paste, dobro domaće vino i uživali natenane. Posao u tim prilikama ne čeka, jer se upravo tu rađaju najbolje ideje.

Italijani mnogo cene kvalitetne proizvođače hrane, a pravi primer za to je Galbani, koji neguje tradiciju dužu od 140 godina. Inače, italijanski sirevi sjajno se uklapaju s penušavim italijanskim "prosekom", ali i drugim vinima. Jednostavno, to je duo u kom uživaju sva čula.

Žena, uživanje, dolče vita
foto: Shutterstock

Fascinantni su podaci da više od trećine Italijana između 30. i 35. godine života živi sa svojim roditeljima. Zašto? Pa majčina kuhinja je majčina kuhinja i njoj zamene nema.

Mnogi će vam reći da samo italijanske mame znaju da naprave najbolju kapreze salatu i najbolji tiramisu. Spremljeni po ovim receptima - nema im ravne...

Kapreze salata s Galbani mocarela sirom

Potrebno za 4 osobe:

Priprema: Isecite paradajz i mocarelu na krugove jednake debljine, poređajte ih u tanjiru, preko njih iseckajte i pospite svež bosiljak, so i biber i maslinovo ulje. Poslužite i jedite samo u dobrom društvu!

A na kraju, ako želite da uživate natenane, napravite sebi tiramisu po starom italijanskom receptu, i to sa Galbani maskarpone krem sirom.

Galbani
foto: Promo

Tiramisu po tradicionalnom italijanskom receptu

Potrebno je:

  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g maskarpone Galbani krem sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 veća pakovanja piškota (48 komada)
  • 2,5 dl kuvane jake crne kafe
  • malo ruma

Priprema: Umutite žumanca i šećer, pa ih kratko kuvajte na pari. Posebno umutite slatku pavlaku. U prohlađena jaja sa šećerom dodajte maskarpone Galbani krem sir, a potom i slatku pavlaku. Sve izmešajte. Skuvajte jaku crnu kafu, pa kada se prohladi, dodajte joj malo ruma. U tu tečnost umočite piškote, pa slažite na pleh. Preko njih stavite fil, pa još jedan sloj piškota, a potom i ostatak fila i malo kakaoa.

Uživajte u ovoj hrani kao što to rade Italijani - bez brojanja kalorija i s najvećim uživanjem.

Galbani
foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs