PREUKUSNA!

HILANDARSKA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: Recept star 200 godina sa Svete Gore OSVAJA SVAKOGA

Recept za Hilandar tortu mora imati svaka domaćica!

Recepti
08:07h Autor:
HILANDARSKA TORTA VAŽI ZA KRALJICU ČOKOLADNIH POSLASTICA: Recept star 200 godina sa Svete Gore OSVAJA SVAKOGA
Recept za Hilandar tortu, Foto: Stil

Hilandar torta važi za jednu od najlepših čokoladnih poslastica, i po mišljenju iskusnih domaćica idealna je za posebne prilike, jer osvoji svakog fenomenalnim ukusom i kremastom teksturom na prvi zalogaj!

Šta vam je sve potrebno?

Za patišpanj:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike kakaoa

Za fil:

  • 5 jaja
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 125 g putera
  • 5 kašika šećera
Crna čokolada, Čokolada, Tamna čokolada
foto: Profimedia

Za dekoraciju:

  • 50 g mlevenih oraha
  • malo rendane crne i bele čokolade

Kako se priprema?

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kakao, mlevene orahe i mešajte dok se smesa ne sjedini. Testo sipajte u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 40 minuta.

orasi, orah
foto: Shutterstock

Otopite puter i čokoladu i sklonite sa šporeta. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst šne zajedno sa šećerom. Zatim umutite žumanca, dodajte istopljenu i ohlađenu čokoladu i lepo sjedinite mikserom. Zatim dodajte šne i lagano sve dobro sjedinite. Ostavite da se stegne u frižideru.

Patišpanj isecite na 2 jednaka dela. Prvu koru premažite filom, pa stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite filom. Ivice obložite mlevenim orasima. Orahe i na krajeve gornje površine. Sredinu torte dekorišite rendanom belom i crnom čokoladom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs