Slatka pita je bila jedna od omiljenih poslastica naših baka, jer su tako iskorišćavale stari hleb, a dobijale neverovatnu poslasticu koju su svi ukućani obožavali. I danas je jedna od omiljenih slatkiša koji se pravi za svega pet minuta, a mirisom i ukusom osvaja!
Sastojci za ovu neodoljivu pitu:
- 500 g starog hleba
- 300 ml mleka
- 100 g suvog grožđa
- 100 g seckanih oraha
- 200 ml slatke pavlake
- 3 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
Kako se pravi?
Stari hleb isecite na kriške. Potom pomešajte orahe, suvo grožđe, cimet i šećer. Jedan red kriški hleba poređajte u pleh, prelijte sa pola količine mleka i rasporeditee pola mešavine od oraha i suvog grožđa. Zatim ponovo stavite sloj hleba, prelijte ostatkom mleka, i poređajte preostalim orasime i grožđem.
Potrebno je da ostavite kolač da odstoji oko 20 minuta, kako bi hleb upio mleko. Dobro umitite jedno jaje i spojite sa slatkom pavlakom, te prelite slatku pitu. Peče se oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada se odozo zapeče, poslastica je gotova.