MIRIN KOLAČ JE BIO OMILJENI SLATKIŠ U CELOJ JUGOSLAVIJI: Priprema se lako, a fenomenalnim ukusom će vas OBORITI SA NOGU

Recept za Mirin kolač obavezno zapišite, jer ga zavoli svako ko ga proba!

Recepti
21:29h Autor:
MIRIN KOLAČ JE BIO OMILJENI SLATKIŠ U CELOJ JUGOSLAVIJI: Priprema se lako, a fenomenalnim ukusom će vas OBORITI SA NOGU
Foto: Printscreen Youtube - Moja mala kuhinja

Mirini kolač postao je omiljena poslastica u Jugoslaviji i to zaslužno, jer je njegov ukus prosto neodoljiv! Svaka domaćica ga je pravila, a ukućani bi se posebno obradovali kada bi ga ugledali na trpezi.

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 gr šećera
  • 130 ml ulja
  • 130 ml vode
  • 200 gr oštrog pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za preliv:

  • 1 l vode
  • 200 gr šećera
  • 1 kg jabuka
  • 2 pudinga od vanile

Za dekoraciju:

  • 500 ml slatke pavlake

Način pripreme biskvita:

Odvojite belance od žumanaca, te penasto umutite belanca i šećer. Dobijena pena bi trebalo da vam bude čvrsta. Zatim pomešajte brašno i prašak za pecivo. Umutite zumance sa uljem, vodom i brašnom (u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo). Potom sjedinite dobijene dve mase kašikom, ne mikserom. Pecite koru na 180 stepeni oko 20 minuta.

Kako da napravite preliv?

Isjeckajte na sitno (kao na videu) 1 kg jabuka. Stavite 900 ml vode da ključa te, dodajte 200 gr šećera. Kada se šećer istopi, dodajte jabuke i kuvajte ih oko 20 minuta.

Pomešajte 100 ml vode i dva pudinga od vanile, ovu masu dodajte u jabuke i nastavite da ih kuvati. Kuvajte uz konstanto mešanje oko 3 minute, te dobijeni fil prelijte preko kore. Biskvit treba da vam bude hladan.

Umutite 500 ml pavlake za kuvanje i premažite je preko kolača kada se potpuno ohladi. Poslasticu držite u frižideru oko 6 sati pre služenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs