Posna pita sa pivom od gotovih kora je poseban specijalitet tvrde svi koji su je probali. Naime, pravi se vrlo jednostavno i brzo, te vam neće oduzeti mnogo vremena, ali zato ćete usrećiti sve članove porodice. Ukus je fenomenalan i niko se ne zaustavlja na samo jednom parčetu.
Potrebni sastojci:
- 400 g do 500g praziluka
- 500 g šampinjona
- 500 g gotovih kora za pitu
- 600 g krompira
- ulje
- so
- biber
Za kvašenje kora:
- 50 ml ulja
- 150 ml piva
Za prelivanje:
- 50 ml ulja
- 180 ml piva
Način pripreme:
Iseckati praziluk na sitne komade i malo ga propržiti u tiganju, a zatim dodati usitnjene šampinjone. Nastaviti sa prženjem sve dok višak vode iz pečuraka ne ispari.
Izrendati krompir i dodati ga u tiganj, te dalje prižiti, dok ne omekša. Potom dodajtiso i biber po želji, sve sjediniti i ostaviti da se fil ohladi.
Pomešati ulje i pivo kako bi se dobila tečnost za kvašenje kora. Ako su tanke kore, spajati po dve, u suprotnom filovati jednu, koju ste pre toga nakvasili.
Na kraju pivo i ulje koje ste ostavili za prelivanje cele pite sjediniti i ostaviti da proključa. Tim proključalim prelivom dobro natopiti pitu.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, a posle 15 minuta temperaturu smanjite na 180 stepeni, te je ostavite još toliko vremena, dok ne porumeni.
Detaljan opis pravljenja pite i način slaganja polete pogledati u video snimku ispod: