U toku je Vaskršnji post, pa oni koji žele da se zaslade mogu da spreme posnu štrudlu:
Sastojci za fil:
- 300 ml čaja od jagode
- 400 gr mlevenog maka
- 150-200 grama šećera
- 4 kašike džema
- 100 grama suvog grožđe
- 150grama mlevenih oraha,
- po potrebi dodati još 50-100ml. čaja ili otopljeni posni margarin.
- Masa mora biti glatka a moć upijanja zavisi od maka.
Testo:
- 500gr. brašna
- 5 kašika šećera
- 15gr. kvasaca
- 1 prašak za pecivo
- 125gr. posni margarin + 50gr. za premazivanje
- 200ml. vode do 250ml.
- Kora od 1 limuna, prsohvat soli.
Foto: Printscreen/youtube/kuhinja valentine maškovic
Priprema: Skuvajte čaj od jagode u 300 ml vode. Izmeđajte mak, šećer, džem, potopljeno suvo grožđe, mlevene orahe, a potom u tu smesu stavite i skuvan čaj. Dodajte rastopljen margarin i sve lepo izmešajte. Dobili ste smesu za premazivanje štrudle.
Pripremite testo do mlake vode, šećera, kvasca, rendane kore od limuna, brašna, praška za pecivo i margarina.
Testo umesite, razvaljajte i filujte. Urolajte i pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata do 45 minuta.
Oni koji su probali posnu štrudlu kažu da je bolja sto puta od mrsne. Isprobajte pa nam javite
Budi deo Stil zajednice.