Pravoslavni vernici 27. februara započeli su veliki i najstroži post koji će trajati sve do Vaskrsa - 15. aprila.
Vaskrs nam se polako bliži, a ukoliko ste počeli da razmišlajte koje kolače biste mogli da pravite, u nastavku vam donosimo 5 recepata za najukusnije posne kolače.
1. Figaro oblande
Potrebno: 100 g suvih šljiva, 100 g smokvi, 100 g urmi, 100 g suvog grožđa, 100 g oraha, 100 g pečenog lešnika, 1 kašika šećera u prahu, 2 kašike meda, sok 1 limuna, 2 male oblande, 100 g čokolade, 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje.
Priprema: Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.
Potrebno: 300 g posnog mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 10 kašika vode, 200 g posnog margarina, 150 g posne čokolade za kuvanje.
Za glazuru: 3 kašike šećera, 3 kašike vode, 3 kašike ulja, 100 g posne čokolade za kuvanje.
Priprema: U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
3. Susam kuglice
Potrebno: 125 g margarina, 4 kašike meda, 4 kašike šećera, 100 g čokolade, 100 g mlevenog keksa; 100 g mlevenih oraha; 200 g susama.
Priprema: Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, padodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).
4. Čoko rozen trouglovi
Potrebno: Pola pakovanja kora za rozen tortu; 200 g šećera, 125 g margarina, 2 kašike kakaoa, 100 g mlevenog keksa + 30 g za posipanje, 100 g čokolade.
Priprema: Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin, stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći napola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.
5. Karamel kocke
Potrebno: Pola korica za rozen tortu, 125 g margarina, 200 g šećera, 1 puding od karamele, 400 ml sojinog mleka, 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje.
Priprema: Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se nerastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se nezgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.