Potrebno:
Za fil:
- 700 ml mleka
- 500 gr mlevenog maka
- 300 gr šećera
- 2 vanil šećera
- 3 belanca
Testo:
- 500 gr glatkog brašna T-400
- 250 gr domaće svinjske masti(biljna mast, margarin, puter)
- 3 kašike šećera
- 30 gr kvasca
- 2 žumanca
- 1 vanil šećer
- 150 ml mleka
- 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu za posipanje.
Priprema: Prvo napravite fil tako što ćete u mleko dodati vanil šećer i šećer, a kad se mleko dobro zagreje i mleveni mak. Kada se sve sjedini tako da izgleda kao palenta, a potom i prohladi, dodajte u fil umućena belanca.
Fil ostavite sa strane, a potom pripremite testo.
Testo pripremate tako što u brašno stavite šećer i kvasac, a potom i jaja i mleko, kao i mast i zamesite glatko testo. Nakon što se testo "odmori" razvaljajte ga na radnoj površini, filujte obilno, umotajte i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa.