VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM I MASTI: Starinski način pripreme koji uspeva baš svima

Stari način pripreme vojvođanske štrudle sa makom je baš ono što vam treba za prvomajske praznike

Recepti
Autor:
VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA MAKOM I MASTI: Starinski način pripreme koji uspeva baš svima
Kako se sprema starinska štrudla sa makom?, Foto: Printscreen/youtube

Potrebno:

Za fil:

  • 700 ml mleka
  • 500 gr mlevenog maka
  • 300 gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 3 belanca

Testo:

  • 500 gr glatkog brašna T-400
  • 250 gr domaće svinjske masti(biljna mast, margarin, puter)
  • 3 kašike šećera
  • 30 gr kvasca
  • 2 žumanca
  • 1 vanil šećer
  • 150 ml mleka
  • 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu za posipanje.

Priprema: Prvo napravite fil tako što ćete u mleko dodati vanil šećer i šećer, a kad se mleko dobro zagreje i mleveni mak. Kada se sve sjedini tako da izgleda kao palenta, a potom i prohladi, dodajte u fil umućena belanca.

Fil ostavite sa strane, a potom pripremite testo.

Testo pripremate tako što u brašno stavite šećer i kvasac, a potom i jaja i mleko, kao i mast i zamesite glatko testo. Nakon što se testo "odmori" razvaljajte ga na radnoj površini, filujte obilno, umotajte i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs