Srpska pravoslana crkva i njeni vernici proslavljaju 18. januara Zimski Krstovdan - dan strogo posta. Zato je za posni paprikaš po receptu monaha sa Hilandara idealan za vašu današnju trpezu. Toliko je ukusan da nećete ni primetiti da nema mesa, a sprema se veoma brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 1/2 kg krompira,
- 1/2 kg crnog luka,
- 2 šargarepe,
- 4 mesnate paprike,
- 1 veza peršuna,
- 2 kašike suvog začina,
- 2 kašike brašna,
- mlevena paprika, so.
Priprema:
Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.
Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.