Musaka je bilo jedno od omiljenih jela u porodičnom domovima u Jugoslaviji, a domaćice su ga često spremale, jer ne zahteva puno vremena pored šporeta i mnogo novca. Osim toga, ukus ovog jela je predivan - obožavaju ga i deca i odrasli! Verujemo da se situacija kroz godine nije uopšte promenila, zato vam donosimo tradicionalni recept iskusnih kuvarica.
Potrebni sastojci za musaku kojoj ni najveći gurmani ne mogu da odole:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- krompir
- začini
![Krompir, Musaka, Pečeni krompir](/data/images/2019/03/19/20/187249_profimedia0363094459_ff.jpg?ver=1673521154)
Za preliv je potrebno:
- 1 jaje
- malo mleka
Savet: Ako želite da jelo brže bude gotovo kada isečete krompir kuvajte ga nekih 15 minuta, a preliv možete da obogatite pavlakom za kuvanje umesto mlekom.
Način pripreme:
U tiganj sipajte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Potom dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo i začiniti po želji. Oljušten i opran krompir isecite na deblje kolutove, pa poređajte u tepsiju, koju ste prethodno malo nauljili. Preko sipajte pola količine mesa, zatim još jedan red krompira, a onda preostalu količinu mesa. Vaša musaka je spremna za rernu!
![Slana torta od krompira, Krompir, Musaka](/data/images/2018/04/30/17/153885_shutterstock-436287430_ff.jpg?ver=1673521179)
Poslednji red neka bude krompir i malo posolite. Sipajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom. Viljuškom probušite foliju na par mesta i pecite na 230°C oko sat vremena. Nakon toga sklonite foliju, pa umutite jaja sa mlekom i sipajte preko. Pecite još pola sata, ali smanjite temepraturu na 200°C.