Nakon konzumiranja jake i teške hrane, naš organizam vapi za laganim namirnicama koje će da ga očiste od nakupljenih toksina i učine da se osećamo lagano. Budući da je sezona praznika, kada jedemo masnu hranu, a uz to nekontrolisano unosimo slatkiše i razne poslastice, dešava se i da dobijamo na kilaži.
Vodeća australijska dijetetičarka podelila je brz i lak recept čorbe za detoksikaciju, koji je odličan za izbacivanje štetnih materija iz organizma, a koji će oporaviti naš organizam.
Suzi Burel iz Sidneja objasnila je da joj se sviđa ova čorba bazirana na povrću u koju se posebno dodaje parmezan i brokoli. - "Uvek mi pomogne da se osetim dobro posle konzumiranja teške hrane ili alkoholnih pića" , ističe Suzi.
Sastojci:
- Kašika maslinovog ulja
- 1 praziluk (sitno seckan)
- 1 luk (iseckan na kockice)
- 600 ml vode
- 400 ml bujona
- 420 g seckanog paradajza
- 1 šargarepa (isečena na kockice)
- 500 g bundeve ili tikvice (isečene na kockice)
- polovina celera srednje veličine (isčenog na kockice)
- brokoli
- parmezan (po želji)
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje sa lukom u velikoj šerpi. Dodajte praziluk i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša, a zatim dodajte vodu, bujon, paradajz, šargarepu, celer i bundevu, odnosno tikvice. Kad čorba proključa, smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta. Brokoli skuvajte na pari, pa ga iseckajte, dodajte u čorbu i po želji je pospite parmezanom.