Nema ništa lepše od domaćih krofni po starinskom receptu, koje će biti mekane kao duša. Po želji možete da ih napunite domaćim džemom ili čokoladom.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 2 jajeta
- 50 g svežeg kvasca
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Brašno ubacite u dublji činiju pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite testo. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.
U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja.