jeftin obrok!

SOČNA I MEKANA GIBANICA NA RUMUNSKI NAČIN: Lako se pravi, a mnogi tvrde da je bolja i od srpske ZBOG UKUSNOG PRELIVA

Ukoliko volite običnu, onda će vam se i rumunska gibanica sigurno dopasti!

Recepti
Autor:
SOČNA I MEKANA GIBANICA NA RUMUNSKI NAČIN: Lako se pravi, a mnogi tvrde da je bolja i od srpske ZBOG UKUSNOG PRELIVA
Kako se sprema rumunska gibanica?, Foto: Printscreen Youtube / Mama Buba

Gibanica je staro tradicionalno jelo koje često pravimo za doručak ili večeru. Svojevrsnoj piti sa sirom retko ko može da odoli, te se svako malo nalazi na našim trpezama. A ukoliko je i vi obožavate, onda će vam se sigurno svideti i kada je pripremite na rumunski način. Sve sastojke uglavnom imate kod kuće, a pravi se vrlo jednostavno.

Potrebno vam je:

  • 400 g kora
  • 400 g feta sira
  • 150 ml jogurta
  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
Feta Sir
foto: Thinkstock

Kako se pravi ova ukusna rumunska gibanica?

Nauljite pleh, pa stavite 4 kore - svaka treba da viri iz njega. Potom pomešajte kislenu vodu, maslinovo ulje i so, pa 4-5 kašika dobijene smese sipajte preko poređanih kora.

Preostale kore urolajte i iseckajte na trake. Zatim njih dodajte u pleh, pa opet ih prelijte sa prethodno napravljenom smesom, isto nekih 4-5 kašika.

Sir izmrvite, pa u njega dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko. Sve dobro sjedinite i sipajte preko kora. Zatvorite korama, što ste ostavili da vire, i opet prelijte sa smesom od kisele vode, masilnovog ulja i soli.

Zatim još jednu celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite. Opet prelijte sa malo smese od kisele vode. Izbockajte viljuškom na par mesta i pospite susamom. Gibanicu pecite na 180°C oko 25 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs