Gibanica je staro tradicionalno jelo koje često pravimo za doručak ili večeru. Svojevrsnoj piti sa sirom retko ko može da odoli, te se svako malo nalazi na našim trpezama. A ukoliko je i vi obožavate, onda će vam se sigurno svideti i kada je pripremite na rumunski način. Sve sastojke uglavnom imate kod kuće, a pravi se vrlo jednostavno.

Potrebno vam je:

  • 400 g kora
  • 400 g feta sira
  • 150 ml jogurta
  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
feta-sir.jpg
Foto: Thinkstock

Kako se pravi ova ukusna rumunska gibanica?

Nauljite pleh, pa stavite 4 kore - svaka treba da viri iz njega. Potom pomešajte kislenu vodu, maslinovo ulje i so, pa 4-5 kašika dobijene smese sipajte preko poređanih kora.

Preostale kore urolajte i iseckajte na trake. Zatim njih dodajte u pleh, pa opet ih prelijte sa prethodno napravljenom smesom, isto nekih 4-5 kašika.

Sir izmrvite, pa u njega dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko. Sve dobro sjedinite i sipajte preko kora. Zatvorite korama, što ste ostavili da vire, i opet prelijte sa smesom od kisele vode, masilnovog ulja i soli.

Zatim još jednu celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite. Opet prelijte sa malo smese od kisele vode. Izbockajte viljuškom na par mesta i pospite susamom. Gibanicu pecite na 180°C oko 25 minuta.

Ukoliko volite običnu, onda će vam se i rumunska gibanica sigurno dopasti!