RUČAK ZA DANAS: Naučite da pravite čuvene švedske ćufte - mekše meso od ovog ne postoji

Napravite čuvene švedske ćufte u sosu po ovom jednostavnom receptu

Recepti
14:10h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Naučite da pravite čuvene švedske ćufte - mekše meso od ovog ne postoji
Švedse ćufte, Foto: Printscreen/YT/Food Wishes

Švedske ćufte postale su jedne od najpopularnijih u celoj Evropi, a sada ih jednostavno možete napraviti i kod kuće. Tajna njihovog dobrog ukusa je u kombinaciji dve vrste mlevenog mesa, uz obavezan sos za prelivanje od junećeg bujona. Ovaj recept je još bolji jer se ćufte ne prze u tiganju, već se peku u rerni, pa neće upiti višak ulja i biće ukusnije. Tradicionalno se služe uz pire krompir i džem od brusnica, a vi možete da im dodate vaš omiljeni prilog po želji.

Sastojci:

Za ćufte:

  • 800 g mešanog mlevenog mesa (najbolje teleće i juneće)
  • 2 kašike putera
  • 1 glavica luka
  • 70 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 80 g prezli
  • pola kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • pola kašičice slatke paprike
  • so, biber

Za sos:

  • 2 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml junećeg bujona
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • pola kašičice šećera
  • na vrh kašičice vorčester sosa
  • so, biber
    ćufte
    foto: Printscreen/YT/Food Wishes

    Priprema:

Na puteru propržite sitno naseckan crni luk da zastakli. U veću činiju pomešajte mleko, jaja, prezle, začinite, dodajte propreženi luk i dobro sjedinite. Zatim dodajte meso i sve dobro ozmešajte da se sastojci lepo povežu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Za to vreme pripremite sos. U tiganju istopite puter, pa propžite brašno dok ne dobije zlatnu boju, ali sve vreme mešajte tako da bude grudvica i vodite računa da vam ne zagori. Zatim sipajte bujon, pa sve krčkajte na umerenoj vatri dok ne počne da vri. Sipajte pavlaku, a zatim dodajte šećer, vorčester sos, so i biber i sve dobro izmešajte. Kad proključa isključite šporet. Rukama oblikujte ćufte željene veličine, pa ih ređajte na pleh koji ste obložili aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 25-30 minuta. Kada budu gotove stavite ih u tiganj sa sosom i služite dok su još tople, piše stvarukusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs