Podsetiće vas na stara vremena i vratiti u detinjstvo. U Jugoslaviji ovaj kolač mogao se skoro svake nedelje naći na nedeljnom meniju. Jednostavno se pravi, a miris i ukus obaraju s nogu.
Sastojci:
2 šoljice ( 2 dcl) brašna
2 šoljice griza
1 prašak za pecivo
1 šoljica šećera
1 vanilin šećer
Za fil:
1 - 1.5 kg jabuka
1 vanilin šećer
cimet
0.5 šoljice šećera
150 g maslaca
Priprema:
U brašno sipati prašak za pecivo, griz i šećer pa sve zajedno pomešati i raspodeliti na 3 jednaka dela.
Narendati jabuke i pomešati sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom, pa razdeliti na 2 jednaka dela. Jabuke ne cediti jer će njihov sok natopiti testo te će ono postati mekano tokom pečenja.
Slaganje kolača: Pleh za pečenje podmazati uljem ili maslacem, a zatim u njega redati sastojke. Prvo staviti smesu od brašna pa poravnati, zatim dodati jednu polovinu fila od jabuka, pa preko toga ponovo smesu od brašna, te poravnati i utisnuti. Dodati drugi deo fila od jabuka, pa preko njega preostali deo smese od brašna. Sve dobro utabati i poravnati.
Preostali maslac narendati preko kolača. Kolač peći oko 45 minuta na 180 stepeni.