Pire krompir je jedan od najčešćih priloga na našoj trpezi, a pored odličnog ukusa dodatni plus mu je i jednostavnost pripreme. Ipak, većini se baš u toku pravljena potkradu greške koje vode ka lošem ili u najmanju ruku nedovoljno ukusnom pire krompiru.
Uz nekoliko trikova i saveta i vaš pire krompir će biti najkremastiji, najnežniji, penast sa puno ukusa.
Pogrešan izbor krompira je najčešća greška
Za pripremu pire krompira uvek izaberite one sa visokim procentom skroba, tzv. brašnaste krompire koji su savršeni za gnječenje. Krompiri ove sorte imaju prirodan ukus i kremastu, gustu konzistenciju.
Stavljate krompir u vruću vodu
Ovo je takođe jedna od glavnih grešaka. Prilikom pripreme, krompir prelijte hladnom vodom, dodajte so, a zatim ga stavite da se kuva. Potapanjem odmah u vruću vodu, krompir će spolja omekšati, dok će iznutra ostati "živ".
Kuvate krompir u komadu
Krompire uvek secite na jednake komade, kako bi se brzo i ravnomerno skuvali. Time izbegavate da kao rezultat dobijte kombinaciju prekuvanih i sirovih krompira.
Nedovoljno skuvan ili prekuvan krompir
Budite strpljivi i sačekajte da se krompir skuva, nemojte ga procediti prerano. Od nedovoljno skuvanog i tvrdog krompira dobićete pire pun grudvica.
Takođe, problem može da bude i krompir koji je prekuvan. Takav krompir će upiti veliku količinu vode, a rezultat će biti kašasti i bezukusan pire.
Koristite mleko pravo iz frižidera
Dodavanje hladnog mleka u vruć krompir nije dobra ideja. Pre sipanja uvek gledajte da mleko bude zagrejano, a maslac odstajao na sobnoj temperaturi, kako biste izbegli da dobijete mlaku kašu, što svakako nije cilj.