Ovo je recept za univerzalno testo od kojeg možete napraviti bukvalno bilo šta: od kiflica do podloge za picu. Svakoj domaćici je neophodno za pravljenje svih vrsta peciva.
Pogledajte kako se pravi:
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika soli
- 1 dl ulja
- 4 dl jogurta
- 2,5 dl mleka
- 1 sveža kockica kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 2 jaja
Priprema: Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna.
Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija. U drugoj posudi pomešajte preostale sastojke. Kad kvasac dovoljno nadođe stavite ga u sredinu brašna.
Zamesite testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.
Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese.
Testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana. Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje.