probajte

MARINADA JE PROŠLOST, OVAJ SASTOJAK OMEKŠAVA MESO BOLJE OD SVEGA: Isprobajte trik profesionalnih kuvara

Portreban vam je samo jedan sastojak.

Recepti
10:32h Autor:
MARINADA JE PROŠLOST, OVAJ SASTOJAK OMEKŠAVA MESO BOLJE OD SVEGA: Isprobajte trik profesionalnih kuvara
Foto: Profimedia

Svi smo iskusili bar jednom u žiovtu da meso koje smo pripremili nije ispalo mekano, već žilavo. I da nam u tome nije pomoglo ni to što smo ga prethodno marinirali niti dovoljno kuvali ili pržili.

Ako želite da vam se parče svinjskog ili junećeg mesa topi u ustima, isprobajte jednostavan trik s kivijem, zahvaljujući kom će meso biti izuzetno mekano. Sve što treba da uradite jeste da obložite meso kriškama kivija i ostavite ga tako da odstoji neko vreme pre pripreme. Poput mariniranja.

Kivi
foto: Shutterstock

Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, zbog čega ono ono postaje vrlo meko. Ukoliko meso stavljate u marinadu, uradite sve kao što ste planirali, i na kraju dodajte na kriške izrezan kivi nekih sat, dva pre pripreme.

Takođe, važno je da vam meso ne bude predugo obloženo kivijem, kako ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme.

Sličan efekat na meso ima i ananas, pa umesto kivija možete koristiti i ovu tropsku voćku.

Meso, Junetina, Govedina
foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs