jednostavan recept

MLEVENI PARADAJZ BEZ KUVANJA I KONZERVANSA: Iskoristite paradajz na vreme i napravite savršenu bazu za jela (RECEPT)

Sos koji je sastavni deo skoro svake trpeze!

Recepti
09:41h Autor:
MLEVENI PARADAJZ BEZ KUVANJA I KONZERVANSA: Iskoristite paradajz na vreme i napravite savršenu bazu za jela (RECEPT)
Foto: Profimedia

Mleveni paradajz u flašama je najdragocenija zimnica koju možete da ostavite ovog leta. Poslužiće vam kao baza za brojna jela, a ne kuva se!

Poznato je da je paradajz zdrava namirnica, koja kuvanjem ne gubi svoje hranljive vrednosti, međutim, ukoliko ga spremite po ovom receptu sačuvaćete kompletan ukus i miris mnogima omiljenog povrća. Osim što se može koristiti za pripremanje jela, ovakav paradajz možete poslužiti i kao salatu, ko voli, sa naseckanim crnim lukom.

Sastojci:

5 kg paradajza

3 kašike soli

1 veza peršuna

2 veće kašike šećera

Priprema:

Paradajz oljuštiti i iseći na kriške, dodati so, šećer i sitno iseckan peršun. Ukoliko pripremate veću količinu paradajza sameljite ga u mašini za mlevenje mesa – ne u blenderu jer će onda izgubiti teksturu. Izmešati pripremljen paradajz, napuniti staklene flaše ili tegle i dobro zatvoriti.

Rernu zagrejati na 150 stepeni, staviti tegle u rernu i ostaviti ih oko 30 minuta. Smanjiti temperaturu na 100 stepeni i ostaviti ih još 90 minuta. Isključiti rernu, a tegle ne vaditi do sutradan, dok se ne ohlade.

Savet plus:

Ako ste ljubitelji ljutog, u teglu možete dodati iseckanu ili celu papričicu. Ovaj način pasterizacije je izuzetno brz i lak za pripremu. Ako meljete paradajz mašinom za meso ne morate ga ljuštiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs