Nekada je bilo nezamislivo da bogatija kuća nema voćne likere. Pa, pošto je sezona voća, predlažemo da sladak napitak napravite od kajsija.
SASTOJCI:
1. kajsije očišćene -1 kg
2. šećer - 850 g
3. rakija - 850 ml
4. koštice kajsije - 8
5. šipka vanile - 1/2
6. karanfilić - 2
KAKO PRIPREMITI:
Raznih likera ima i od raznih sorti voća. Liker od kajsije se izdvaja svojom suptilnom notom. Nije popularan kao liker od oraščeta i višnje ali je jednako ako ne bolji od mnogih.
Ovo je recept još od moje prabake i ima neverovatan šmek koji ćete zavoleti. Potrebno je kilogram kajsija jako sitnih bukvalno kao veći orah recimo. To je dosta bitno jer te kajsije imaju prelep miris i ukus. Kilogram očišćenih raspolutite. Naravno vodite računa da su neprskane jer se ne ljušte.
Očistite 8 koštica od kajsija. Tegla treba da vam bude veća jer se mućka s vremena na vreme tako da gledajte da bude napunjena do pola.
Dno tegle pospite delom šećera pa dodajte dva karanfilića i šipku vanile. Poređajte kajsije deo pa stavite 3 semenke. Pa opet šećer, pa kajsije , pa semenke i tako dok ne utrošite.Prelijte preko rakiju. Da vas ne zbuni šećer će da padne na dno, bar deo. Što se tiče rakije gledajte da rakija bude bela, šljiva ili loza. I da ne bude meka.
Zatvorite dobro čistim novim poklopcem pa stavite na prozor direktno na sunce 30 dana. Na svakih 5 dana promućkajte zbog šećera da se lakše rastopi. Posle 30 dana dobro promešajte drvenom varjačom da kajsije otpuste još malo soka, pa procedite kroz duplu gazu dva puta. Stavite u staklenu flašu i zatvorite pampurom od plute.
A kajsije iskoristite za neke kolače. Ja ih iskreno volim u čokoladnim bombonama. Mogu i da se zamrznu.
PRIJATNO I ŽIVELI!