ČISTO SAVRŠENSTVO UKUSA

3 NAJLEPŠE ČOKOLADNE TORTE NA SVETU: Kraljice ukusa kojima niko ne može da odoli (RECEPT)

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan čokolade, omiljene poslastice mnogih ljudi. Stoga, donosimo vam 3 najlepša recepta za čokoladne torte.

Recepti
15:44h Autor:
3 NAJLEPŠE ČOKOLADNE TORTE NA SVETU: Kraljice ukusa kojima niko ne može da odoli (RECEPT)
Recepti za 3 najlepše čokoladne torte, Foto: Shutterstock

Svetski dan čokolade koji se ponekad naziva i Međunarodni dan čokolade slavi se širom sveta svakog 7. jula, kojim se označava dolazak čuvene poslastice u Evropu davne 1550. godine.

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada.

Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.

Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.

Ovo su 3 najukusnije čokoladne torte:

Čokoladna fantazija

Sastojci:

  • 125 ml vode
  • prstohvat soli
  • 150 grama šećera
  • 500 grama tamne čokolade
  • 220 grama putera
  • 6 jaja
  • maline (po želji)
  • sirup od jagode ili maline (po želji).
čokoladna Torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 150 stepeni i podmažite okruglu tepsiju.
  • U manjoj šerpi kombinujte vodu, šećer i so, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se sastojci ne istope, odnosno sjedine.
  • Čokoladu otopite na pari.
  • Puter isecite na komade ,te ga umutite u čokoladi (dodajte komad po komad, svaki put miksajući).
  • Nakon što ste izmiksali prethodne sastojke, dodajte toplu smesu od šećera i vode, pa izmiksajte.
  • Nakon tog, dodajte jaja, jedno po jedno, svaki put muteći..
  • Testo” ubacite u tepsiju, a onda tepsiju ubacite u veću tepsiju koju ćete napuniti vrelom vodom, otprilike do pola.
  • Kolač pecite na 150 stepeni 45 minuta.
  • Ostavite da se ohladi preko noći.
  • Kako biste kolač što lakše izvadili, dno tepsije umočite u vrelu vodu na desetak sekundi, te ga izvadite na veliki tanjir (preokrenite tepsiju).
  • Prilikom serviranja, kolač možete ukrasiti malinama i sirupom od jagode

Ultra čokoladna torta

Sastojci za dve kore:

  • šećer 250 g
  • brašno 160 g
  • kakao 50 g
  • soda bikarbona 1,5 kašičica
  • prašak za pecivo 1/2 kašičice
  • žumance 1 manje
  • jaje 1
  • rikota sir 170 g
  • ulje 60 g
  • vruća voda ili mleko 130 g
  • ekstrakt vanile 1 kašičica

Za krem:

  • puter 225 g
  • kakao 40 g
  • šećer u prahu 580 g
  • rikota sir 70 g
  • ekstrakt vanile 1 kašičica
  • so prstohvat
čokoladna Torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 175 °C.
  • Pomešajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
  • U drugoj posudi umutite jaje i žumance, rikotu, ulje i vanilu dok se sve lepo ne poveže.
  • Dodajte ovu smesu u suve sastojke i mutite lagano, pa dodajte vruću vodu ili mleko i mutite ponovo dok ne postane glatko, oko jedan minut.
  • Podelite smesu na dva jednaka dela, sipajte je u kalupe prečnika 18-19 cm, pa pecite 30–35 minuta.
  • Hladite kore 10-ak minuta, pa izvadite iz kalupa.
  • Ukoliko je potrebno, velikim nožem poravnajte ispupčeni gornji sloj kore kako bi površina bila ravna.
  • Ako nemate dva kalupa, možete peći prvo jednu pa drugu koru.
  • Za pripremu krema mutite potpuno omekšali puter oko tri minuta.
  • Dodajte lagano kakao-prah i šećer u prahu.
  • Znam da ide baš dosta šećera, ali ta količina je neophodna za postizanje teksture.
  • Dodajte vanilu, so i rikota sir i mutite još par minuta.
  • Ukoliko je krem previše redak, dodajte još malo šećera, a ako je previše čvrst, dodajte još malo rikote – po jednu kašiku dok ne dobijete savršenu teksturu. Ovo je količina krema koja je sasvim dovoljna za celu tortu, nemojte ga štedeti, možda čak malo i ostane.
  • Složite prvo jednu koru, obilno namažite filom, stavite preko i drugu koru, pa premažite tortu sa svih strana.
  • Pre konzumiranja isecite tortu i ostavite je malo na sobnoj temperaturi da krem popusti, jer je tako mnogo sočnija i kremastija.

Misisipi torta sastojci za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 30 g kakao praha
  • 1 kesica vanilin šećera 70 g putera.

Za krem:

  • 80 g crne čokolade
  • 80 g putera
  • 2 jajeta
  • 80 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake

Za preliv:

  • 150 g crne čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • 3 kašike javorovog sirupa
  • 150 g prah šećera.
čokoladna Torta
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Izmešajte keks sa kakao prahom i vanilom, pa izmiksajte sa puterom i utisnite kao koru u kalup za tortu.
  • Stavite na hlađenje desetak minuta.
  • Za krem, otopite čokoladu i puter na pari (u činiji nad šerpom u kojoj ključa voda).
  • Umutite jaja i šećer pa dodajte pavlaku i muteći dodajte otopljenu čokoladu.
  • Sipajte u ohlađeni pleh sa korom i pecite oko 40 minuta.
  • Ostavite da se ohladi.
  • Za glazuru, otopite čokoladu sa pavlakom (ne treba da provri), dodajte sirup i dobro prosejani prah šećer.
  • Sve dobro umutute da se izjednači pa sipajte preko hladne torte i ostavite u frižideru barem oko pola sata.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs