Svetski dan čokolade koji se ponekad naziva i Međunarodni dan čokolade slavi se širom sveta svakog 7. jula, kojim se označava dolazak čuvene poslastice u Evropu davne 1550. godine.
Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada.
Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.
Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.
Evropljani konzumiraju više čokolade od ostatka sveta, a stanovnici Velike Britanije, Švajcarske i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade godišnje.
Ovo su 3 najukusnije čokoladne torte:
Čokoladna fantazija
Sastojci:
- 125 ml vode
- prstohvat soli
- 150 grama šećera
- 500 grama tamne čokolade
- 220 grama putera
- 6 jaja
- maline (po želji)
- sirup od jagode ili maline (po želji).
Priprema:
- Zagrejte rernu na 150 stepeni i podmažite okruglu tepsiju.
- U manjoj šerpi kombinujte vodu, šećer i so, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se sastojci ne istope, odnosno sjedine.
- Čokoladu otopite na pari.
- Puter isecite na komade ,te ga umutite u čokoladi (dodajte komad po komad, svaki put miksajući).
- Nakon što ste izmiksali prethodne sastojke, dodajte toplu smesu od šećera i vode, pa izmiksajte.
- Nakon tog, dodajte jaja, jedno po jedno, svaki put muteći..
- Testo” ubacite u tepsiju, a onda tepsiju ubacite u veću tepsiju koju ćete napuniti vrelom vodom, otprilike do pola.
- Kolač pecite na 150 stepeni 45 minuta.
- Ostavite da se ohladi preko noći.
- Kako biste kolač što lakše izvadili, dno tepsije umočite u vrelu vodu na desetak sekundi, te ga izvadite na veliki tanjir (preokrenite tepsiju).
- Prilikom serviranja, kolač možete ukrasiti malinama i sirupom od jagode
Ultra čokoladna torta
Sastojci za dve kore:
- šećer 250 g
- brašno 160 g
- kakao 50 g
- soda bikarbona 1,5 kašičica
- prašak za pecivo 1/2 kašičice
- žumance 1 manje
- jaje 1
- rikota sir 170 g
- ulje 60 g
- vruća voda ili mleko 130 g
- ekstrakt vanile 1 kašičica
Za krem:
- puter 225 g
- kakao 40 g
- šećer u prahu 580 g
- rikota sir 70 g
- ekstrakt vanile 1 kašičica
- so prstohvat
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175 °C.
- Pomešajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi umutite jaje i žumance, rikotu, ulje i vanilu dok se sve lepo ne poveže.
- Dodajte ovu smesu u suve sastojke i mutite lagano, pa dodajte vruću vodu ili mleko i mutite ponovo dok ne postane glatko, oko jedan minut.
- Podelite smesu na dva jednaka dela, sipajte je u kalupe prečnika 18-19 cm, pa pecite 30–35 minuta.
- Hladite kore 10-ak minuta, pa izvadite iz kalupa.
- Ukoliko je potrebno, velikim nožem poravnajte ispupčeni gornji sloj kore kako bi površina bila ravna.
- Ako nemate dva kalupa, možete peći prvo jednu pa drugu koru.
- Za pripremu krema mutite potpuno omekšali puter oko tri minuta.
- Dodajte lagano kakao-prah i šećer u prahu.
- Znam da ide baš dosta šećera, ali ta količina je neophodna za postizanje teksture.
- Dodajte vanilu, so i rikota sir i mutite još par minuta.
- Ukoliko je krem previše redak, dodajte još malo šećera, a ako je previše čvrst, dodajte još malo rikote – po jednu kašiku dok ne dobijete savršenu teksturu. Ovo je količina krema koja je sasvim dovoljna za celu tortu, nemojte ga štedeti, možda čak malo i ostane.
- Složite prvo jednu koru, obilno namažite filom, stavite preko i drugu koru, pa premažite tortu sa svih strana.
- Pre konzumiranja isecite tortu i ostavite je malo na sobnoj temperaturi da krem popusti, jer je tako mnogo sočnija i kremastija.
Misisipi torta sastojci za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 30 g kakao praha
- 1 kesica vanilin šećera 70 g putera.
Za krem:
- 80 g crne čokolade
- 80 g putera
- 2 jajeta
- 80 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
Za preliv:
- 150 g crne čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- 3 kašike javorovog sirupa
- 150 g prah šećera.
Priprema:
- Izmešajte keks sa kakao prahom i vanilom, pa izmiksajte sa puterom i utisnite kao koru u kalup za tortu.
- Stavite na hlađenje desetak minuta.
- Za krem, otopite čokoladu i puter na pari (u činiji nad šerpom u kojoj ključa voda).
- Umutite jaja i šećer pa dodajte pavlaku i muteći dodajte otopljenu čokoladu.
- Sipajte u ohlađeni pleh sa korom i pecite oko 40 minuta.
- Ostavite da se ohladi.
- Za glazuru, otopite čokoladu sa pavlakom (ne treba da provri), dodajte sirup i dobro prosejani prah šećer.
- Sve dobro umutute da se izjednači pa sipajte preko hladne torte i ostavite u frižideru barem oko pola sata.