Pored tradicionalnih sarmi punjene paprike su jedno od najzastupljenijih jela na našoj trpezi. Pripremaju se na različite načine, a većini su omiljene punjene paprike mesom.
Ovaj recept je jednostavan i onima koji nisu vešti u kuhinji, a nema dugog stajanja pored šporeta jer su zapečene u rerni. Što je najbolje ukoliko napravite veću količinu imaćete ručak za dva dana, jer što se više krčkaju i podgrevaju to su ukusnije.
Sastojci:
- 10 paprika babura
- 400 g mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- 1 paradajz
- 1 šargarepa
- 500 ml soka od paradajza
- 1 glavica luka
- so, biber
Priprema:
- Luk iseckajte sitno, šargarepu izrendajte, pa sjedinite sa mlevenim mesom i pirinčem, a onda dodajte i začine.
- Sve dobro izmešajte, a najbolje da smesu mešate rukama da se svi sastojci lepo povežu.
- Paprike očistite i zarežite im kapice, pa ih punite pripremljenom smesom od mesa.
- Od paradajza napravite poklopce i zatvorite napunjene paprike.
- U posudu za pečenje sipajte ulje, sok od paradajza, pa poređajte paprike, a onda dolijte vode koliko je potrebno da paprike ogreznu.
- Pokrijte sud folijom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se kuvaju, odnosno peku.
- Posle 45 minuta skinite foliju i pustite još pola sata da se paprike zapeku.
- Ukoliko ima potrebe, smanjite temperaturu rerne.